Makedonya’daki Türkçe eğitim sorunlarına bilimsel bir perspektif sunmak ve eğitimsel, yönetimsel, ekonomik, sosyal ve kültürel boyutlarıyla Türkçe eğitimi alanında karşılaşılan sorunların çözümü gayesiyle, bu hafta sonu başkent Üsküp’te Makedonya Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü ile TİKA’nın organizasyonunda “Makedonya’daki Türkçe Eğitimde Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konulu çalıştay düzenleniyor. Bugün başlayacak çalıştay ile ilgili Eğitim ve Bilim Bakanlığında düzenlenen basın toplantısında konuşan Pedagoji Kurumu Müdürü Muhittin Kahveci, “65 ilkokul ve 13 lisede olmak üzere Türkçe eğitim veren tüm okullardan, aynı zamanda yüksek öğrenim alanında da Türkçe eğitim imkanı sunan hem devlet hem de özel üniversiteler de dahil olmak üzere bütün bu kurumlardan katılımcıların yer alacağı bir çalıştay düzenliyoruz” dedi. Konuşmasının devamında Kahveci, bu çalıştayda öncelikle sorunların masaya yatırılması, öncelikli sorunlara çözüm önerileri getirilmesi, orta ve uzun vadede Türkçe eğitimdeki sorunlara çözüm önerilerinin sunulacağı bir çalıştay olacağını belirtti.

“Desteklerimiz devam ediyor”

Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdür Vekili Fuat Korkmaz da yaptığı açıklamada “Kurulduğumuz 2010 yılından beri Makedonya’da Türkçe eğitim adına çok önemli çalışmalar yaptık. Bugüne kadar 3 bine yakın Makedonya vatandaşına Türkçe öğrettik. Halihazırdaki Türkçe eğitimi noktasındaki desteklerimiz devam etmekte. İnanıyorum ki bu çalıştay Makedonya’da Türkçe eğitimi noktasındaki önemli bir çıktıyı bizimle buluşturacak” şeklinde konuştu.

“Eğitim projelerine öncelik verildi”

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Koordinatör Yardımcısı Gizem Başkan, yaptığı açıklamada “Bilindiği üzere TİKA’nın Makedonya’da ofisi kurulduktan itibaren eğitim projelerine ayrı bir önem ve öncelik vermiştir. Eğitim sorunlarının bertaraf edilmesi hususunda da hassasiyetle yaklaşmıştır. Makedonya’daki Türkçe eğitim sorunlarının tespit edilerek masaya yatırılacağı çözüm önerilerinin getirilmesi planlanan bu çalıştayın sonuçlarının da ileriki dönemlerde gerçekleştireceğimiz projelere farklı bir bakış açısı getirmesini temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı. Üsküp’teki Kontinental Hoteli’nde bugün başlayacak çalıştay yarın sona erecek.

Editör: TE Bilisim