Dumping Sendromu nedir? Dumping Sendromu ne demek? Bir süredir magazin gündeminden düşmeyen ve hastalığı ile ilgili ekranlarda sıkça yer alan Seren Serengil, dumping sendromu hastalığına yakalandığını açıklaması üzerine vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Bu açıklama ile birlikte bu hastalığa dair belirtiler, tedavisi, içeriği gibi pek çok bilgi sorgulanır hale geldi. Peki, Dumping Sendromu nedir? Dumping Sendromu ne demek? İşte detaylar…

Mide bypas ameliyatı geçirmiş hastalarda ortaya çıkabilen metabolik komplikasyon olarak bilinen dumping sendromu, Seren Serengil’in zor günler geçirmesine neden oluyor. Geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklama doğrultusunda öğrenilen bu hastalık ile ilgili araştırmalar hız kesmeden sürüyor. Bu ameliyatta midenin bağırsağa doğrudan bağlanması ve yüksek ve basit şeker içeren besinlerin tüketilmesi halinde sıkıntı olabileceği uzmanlar tarafından da belirtilmektedir.

DUMPİNG SENDROMU NEDİR? DUMPİNG SENDROMU NE DEMEK?

Midenin bir bölümünün ya da tamamının alındığı ameliyatlar veya gastrik bypass operasyonu sonrası ortaya çıkabilen “Dumping Sendromu”, midenin çok hızlı boşalması ile karakterize bir semptom olarak tanımlanabilir….

DUMPİNG SENDROMU NEDİR?

Midenin bir bölümünün ya da tamamının alındığı ameliyatlar veya gastrik bypass operasyonu sonrası ortaya çıkabilen “Dumping Sendromu”, midenin çok hızlı boşalması ile karakterize bir semptom olarak tanımlanabilir. Midenin küçültülmesi sebebi ile mide, bağırsaklara daha yakın bir hal alır. Hastanın ameliyat sonrasında şeker içeren besinler tüketmesi halinde, gıdaların bağırsaklara gitmesinin ardından sindirime uğrayarak bağırsaklardaki damarlar tarafından emilimi gerçekleşir.

DUMPİNG SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Baş dönmesi, İshal, Kalp atış hızında artış, Şişkinlik, Ciltte meydana gelen kızarma, Mide bulantısı, Kusma, Kramp, Mide ağrısı,

Geç dumping sendromu belirtileri: Terleme, Açlık hissi, Titreme, Yorgunluk, Baş dönmesi, Konsantrasyon olamama, Güçsüzlük

DUMPİNG SENDROMU TEDAVİSİ

Dumping sendromu tedavisi: Tedavi süreci kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmektedir. Çoğu hastalarda diyet değişiklikleri ile tedavi gerçekleştirilebilirken, bazı hastalarda ise Dumping sendromunun ağır seyretmesinden dolayı cerrahi müdahale ya da ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. Diyetlerde genellikle az az ve sık sık yemek yemeleri tavsiye edilmektedir. Glisemik indeksi düşük olan gıdaların tüketilmesinde fayda vardır.

Editör: TE Bilisim