ABD destekli FETÖ darbesiyle düşürmeye çalıştıkları Türkiye’nin yükselişi emperyalistleri rahatsız etti. Kur operasyonları, terör eylemleri ile zayıflatılmak istenen Türkiye’nin gerek sınır ötesi operasyonları, gerek Libya ve Somali başta olmak üzere farklı ülkelerle kurduğu ilişkiler, baskı ve tehditlere rağmen Karadeniz ve Akdeniz’de devam eden sondaj ve arama faaliyetleri ile yoluna devam ediyor.

“TÜRKLER TURAN BİRLİĞİ’Nİ HEDEFLİYOR”

Türkiye’nin tarihi köklerini hatırlayıp, geçmişte hükmettiği topraklara el uzatması emperyalistleri rahatsız ederken, ilk açık tepki Rus siyasetçi Vladimir Jirinovski’den geldi. “Wights of Salem” isimli Youtube kanalında yayımlanan bir videoda, Türkiye’nin bir Türk hâkimiyeti kurarak dünya ülkelerine hükmetme hayalinde olduğunu söyleyen Jirinovski, “Türkiye, Rusya’dan Türki Cumhuriyetleri alıp Turan Birliği’ni kurmayı hedefliyor” dedi.

“TÜRKİYE ORTADOĞU’YA HÂKİM OLURDU”

Türkiye’nin Rusya’ya Esed verdiği destekten dolayı kızgın olduğunu belirten Jirinovski, “Eğer biz Suriye’ye yardım etmeseydik Türkler kısa bir süre içerisinde Şam’ı ele geçirirlerdi” diye konuştu. “Suriye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya bir doğalgaz boru hattı geçerdi yani Katar gazı Avrupa’ya taşınabilirdi” diyen Jirinovski, “Avrupa bu durumda bizden asla doğalgaz almazdı ve kaynaklarımız burada paslanmaya bırakılırdı. Türkiye zenginleşirdi ve Amerikalılar Avrupa’yı Rus enerji kaynaklarına bağımlılıklarından kurtarırdı. Türkiye Ortadoğu’ya hakim olurdu.”

İSRAİL: TÜRKİYE BÜYÜYEN TEHDİT

Öte yandan, İsrailli The Jerusalem Post gazetesi İsrail istihbaratının, Hamas ile geliştirmeye çalıştığı ilişki, Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ne karşı Doğu Akdeniz’de başlattığı yasadışı sondaj çalışmaları ve İsail’in Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile yaptığı ilişkilerin normalleştirilmesi anlaşmasına düşmanca yaklaşımı gibi daha birçok nedenden dolayı Türk devletini büyüyen bir tehdit olarak gördüğünü yazdı. Türk devletinin izlediği bu politikanın “Yahudi devletine karşı çok daha büyük bir meydan okuma olacağa benziyor” ifadelerinin kullanıldığı The Jerusalem Post analizinde Türk devleti için “Kriz bağımlısı” nitelendirmesi yapıldı.

İRAN İKİNCİ PLANDA KALDI

Gazete analizinde “Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetimindeki mevcut rejim, ülkeyi Nazi Almanyası ile karşılaştırarak ve Kudüs’teki El Aksa Cami’ni “kurtarmaya” yemin ederek, son on yıldır İsrail’e giderek daha düşmanca davranıyor. Raporlar, İsrail’deki istihbarat ve askeri değerlendirmelerin Ankara’yı meydan okuyan ve büyüyen bir tehdit olarak gördüğünü gösteriyor” ifadeleri yer aldı. The Times’ta yakın zamanda yayınlanan ve İsrail istihbarat teşkilatı MOSSAD Başkanı Yossi Cohen’in İran İslam Cumhuriyeti’ni kast ederek yıllardır Körfez bölgesindeki haydutlarla gizlice mücadele edildiği, İran rejiminin gücünün kırılgan olduğu ancak asıl tehdidin Türk devleti olduğu yönündeki açıklamasının alıntılandığı analizde, İsrail’in İran rejimi tehdidine yoğunlaşırken, bir başka tehdidin daha belirdiği belirtildi.

“MEYDAN OKUYAN DEVLET”

The Jerusalem Post analizinde başlıca şu değerlendirmeler yer aldı: “İsrail, Türk devletinin stratejik hedeflerini bir meydan okuma olarak görüyor. Ocak ayında İsrail’ istihbaratı tarafından yapılan yıllık değerlendirmede Türk devleti de ilk kez bir “meydan okuyan devlet” olarak kaydedildi. Bu, askeri ve istihbarat çevrelerinde büyüyen fikir birliği gibi görünüyor. Türkiye, çeşitli cephelerde İsrail’e meydan okumaya devam ediyor. Kasım ayında Ankara, Libya’da Trablus merkezli hükümetle bir anlaşma imzaladı ve Libya’ya silah ve Suriyeli askerler göndermeye başladı. Bu kısmen, İsrail’in Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile imzalamış olduğu boru hattı anlaşmasını engellemek amacıyla yapıldı.”

Editör: TE Bilisim