Muz, dünyanın en popüler meyveleri arasındadır. Güneydoğu Asya’ya özgü, şimdi dünyanın birçok sıcak yerinde yetiştiriliyorlar. Muzlar renk, boyut ve şekle göre değişir. En yaygın çeşidi Cavendish’tir. Muzun sağlık açısından çok çeşitli faydaları vardır. Muzlar lif ve dirençli nişasta bakımından oldukça zengindir, bu da dost bağırsak bakterilerinizi besleyebilir ve kolon kanserine karşı koruma sağlayabilir. Peki, Muzun Faydaları Nelerdir? Muz Neye İyi Gelir? İşte detaylar…

Muzun Faydaları

Muz meyvesinin yararları fazla olduğu kadar neredeyse her derde devadır denilebilir. Bilimsel olarak kanıtlanmış 17 maddede Muzun faydaları şöyledir:

Potasyum ve magnezyum içerdiği için kalp sağlığına yararlıdır.Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.Vücudun kallojen yapmasını sağlar ve hücreleri serbest radikallere karşı korur.Göz sağlığını korur.Kalsiyum emilimini artırarak güçlü kemikler oluşturur.

Beyin sağlığını korur.Kan basıncını dengeler.Sindirime yardımcı olur ve vücuttan toksinlerin ve ağır metallerin atılmasını sağlar.Astımı olan çocukları hırıltısını engellemeye yardımcı olur.Bağırsak hareketliliğini normalleştirir.Besin ve lif oranı yüksek, kalorisi düşük olduğundan kilo vermeye yardımcı olur.Egzersizden kaynaklanan kas kramplarını hafifletir.Uzun vadede kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.Demir açısından zengin olduğu için anemi hastalığına iyi gelir.B vitamini içerdiği için stresi azaltır ve rahat bir uyku çekmeye yardımcı olur.Böbrek hastalığı riskini yarı yarıya düşürür.Saç tellerinin güçlenmesine yardımcı olarak daha gür ve uzun saçlara sahip olmayı sağlar.

Muz Neye İyi Gelir?

Muzun iyi geldiği şeyler aşağıda listelenmiştir:

3 yemek kaşığı yulafla birlikte 1 orta boy muz mikserden geçirilir. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırılır. Haftada 2-3 defa tüketildiğinde bağırsakların çalışmasını düzenler ve kabızlığa iyi gelir.1 parça muz kabuğu 3 çorba kaşığı elma sirkesine batırılır. Böylece antiseptik özelliğe sahip olur ve siğilli bölgelere sürülerek tedavi edilir.Muz kabuğunun posası vücuda masaj şeklinde uygulandığında vücudun nemlenmesini sağlar.Sivilcelerin oluşmaması için kullanılan muz kabukları aynı zamanda sivilce izlerinin geçmesini de sağlar.Muz kabuğu suda kaynatıldığında ve demlemeye bırakıldıktan sonra içine tarçın eklendiğinde baş ağrılarına iyi gelen bir kür elde edilmiş olur.Akışkan bir kıvama gelene kadar muz ezilir. Daha sora yüze sürülür ve 15-20 dakika bekletilir. Soğuk suyla yıkanan maske, cildin sıkılaşmış ve nemlenmiş olmasını sağlar. Cildi besleyerek yaşlanmayı geciktirir.

Muz Kabuğunun Faydaları Nelerdir?

Muzun kabuğunun yararları en az muzun kendisinin yararları kadar önemlidir. Bunlardan bazıları şunlardır:

Antioksidan özelliği sayesinde vücudu temizler.Göz kapaklarına koyup bekletildiğinde gözleri zararlı ışınlardan korur ve göz sağlığına katkı yapar.Doğa antibiyotik özelliği olduğu için yüze 5 dakika boyunca masaj şeklinde uygulandığında sivilceleri söndürür.Cildi nemli tutar ve pürüzsüz bir cilt için sağlıklı bir görünüm kazandırır.Başın ağrıyan kısmına koyulursa ağrıyı azaltır.Sivrisinek veya böcek ısırıklarının olduğu yere tutulduğunda iyi gelir.

Yukarıda görüldüğü gibi muzun faydaları yalnızca muzun kendisinde değil kabuğunda da bulunmaktadır.

Muzda Hangi Mineraller Bulunur?

Muzun besin değeri aşağıdaki gibidir:

83 karbonhidrat85 protein56 yağ42 lif0 kolesterol7 sodyum6 potasyum5 kalsiyum8 A vitamini79 C vitamini44 demir

Oldukça zengin bir besin içeriği olan muz, düzeni olarak tüketildiğinde günlük besin ihtiyaçlarının büyük çoğunluğunu karşılar.

Muzu Ne Zaman Tüketmek Gerekir?

Muzu tüketmek için en doğru zaman genel olarak olgunlaştığı dönemdir. Her olgunluk döneminde besleyici özelliği olan muz, olgunlaştıkça tatlılaşır. Muzun üzerinde bulunan lekeler kötü huylu hücrelerle mücadele eden bir madde üretir. Olgun muz, yeşil muza göre kanserle daha fazla mücadele eder. Aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı olur. Bununla birlikte muzun faydalarından tam olarak yararlanabilmek için muzu soyar soymaz tüketmek gerekir. Aksi takdirde hemen bozulduğu için tüketimi sakıncalıdır.

Editör: TE Bilisim