Bu sene ikincisi düzenlenen TEKNOFEST’e hem yurt içi hem de yurt dışından çok yoğun ilgi vardı. Yeşilköy Havalimanı’na daha girmeden büyük kalabalık sizi karşılıyor. Ardından festival alanına girince onlarca stant noktası, uçaklar, helikopterler.

“Yerli ürünlere ilgi çoktu”

Bir iki misafir ürün dışında hemen hemen her ürünün ülkemizde kullanıldığı, daha önemlisi yerli ve milli üretimin geldiği noktayı görmek ayrı bir zevk veriyor. Örneğin, Bayraktar TB2 “Akıncı”, gelecek ay artık uçuşlar başlayacak ve faydalı yük olarak 1350 kg taşıyacak olan Akıncı, 24 saat havada kalma özelliği var yaklaşık 40000ft yüksekliğe çıkabilen Akıncı dosta güven, düşmana özellikle terör örgütüne korku vereceği aşikâr. Bunun yanında yine Bayraktar tarafından prototipi yapılan ilk uçan arabamız “Cezeri” çok yoğun ilgi gören üretimlerimiz arasındaydı. Hürkuş, Milli tankımız “Altay”, BMC tarafından üretilen arazi araçlarımız, Büyük gurur ve onur abidemiz “Atak” helikopterimiz kısacası festival alnın her metre karesinde yer alan hemen hemen her şey yüzbinlerin akınına uğradı.

“Hedef çocuklar ve gençlerdi”

TEKNOFEST’e bu seneki tema geleceğimiz olan çocuklarımız ve gençlerimizi teknoloji, havacılık, denizcilik ve haberleşmeyle iç içe olmalarını sağlamaktı. Yapılan programlarla bunun başarıldığını görmek memnuniyet verici bir olay. Çocukların katıldıkları etkinlikler ve yarışmalar gördüğüm kadarıyla o kadar etkiliydi ki, tahmin ediyorum her 10 çocuktan rahat 8 veya 9 tanesi “Büyüyünce ne olacaksın?” sorusuna, Bilim insanı, pilot vb. cevap verecektir. Ayrıca okullar da kurulan teknoloji takımları projelerini yatırımcılara ve girişimcilere sunmaları geleceğimiz açısından çok önemli gelişmelerdi. Teknolojik yarışmaların yapılması ve bu yarışmalara giren Okulları ve geleceğin bilim insanlarını desteklemek ve yardımcı olmak bizlerin yıllarca hasret kaldığı, başka ülkelerde görüp yapamadığımız hatta yapamayacağımız dediğimiz şeylerdi. Yaptık hem de en güzel şekilde yaptık. Bu gurur hepimizin.

“Festivalde personeller harikaydı”

Festival alanında gördüğümüz ve değinmemiz gereken çok önemli bir konu daha var onu belirtelim ki kimseye haksızlık olmasın. Festivalde görevli tüm personelin güler yüzü ve bıkamadan sıkılmadan aynı konuları tekrar tekrar önlerine gelen çocuk, genç, yaşlı herkese anlatmaları ve mütevaziliklerinden bir şey kaybetmemeleri takdire şayan bir konudur. Özellikle askeri personelimizin tavır ve davranışı halkımız tarafından defalarca övgü olarak kendilerine iletildi. Bizlerde onlara sonsuz teşekkürlerimizi iletiyoruz. Milli ve yerli üretimlerimizin bulunduğu alanlardaki ister sivil, isterse askeri personel fotoğraf çektirmek isteyenlerle tek tek ilgilendiler. Çocukların muazzam ilgisi bence onların yorgunlukları aldığı gibi ekstra enerji kaynağı olmuştur.

“Jandarma havacılığa teşekkürler”

Festival alanında özellikle Jandarma havacılık ve Polis teşkilatına yer vermek gerekiyor. Çocuklara havacılığı özendirmek konusunda üzerlerine düşen görevi fazlasıyla yerine getirdiler.Özellikle Jandarma havacılığa çok teşekkür ederim. Çocukların uçuşlara katılması ve o heyecanı yaşaması, onlar için önümüzdeki süreçte şekillenecek olan iş ve eğlence kavramlarını etkileyecektir. Bununla beraber engelli vatandaşlarımızın ki özellikle çocuklarımızın, kendilerine gösterilen ilgi ve birçok etkinliğe katılmaları konusunda yardım almaları buna uçuş deneyimini de katarsak festivalde yaşanan ve çok güzel olan olaylardan biriydi. Burada saha ekiplerine tekrar teşekkür etmek isterim.

Sosyal Medya Uzmanı Deniz Unay, TEKNOFEST’i etkinliğin başladığı ilk günden itibaren yerinde inceledi ve izlenimlerini Diriliş Postası’nda değerlendirdi.

“Gurur tablosu”

Standları gezerken yerlilik oranın giderek arttığını görmek hatta yapılan teknolojik ürünlerin yazılım ve üretim olarak sadece bizde var olmasını bilmek, gururlanıp koltuklarımızın kabarmasını sağladı. Değişik firmaların, teknoloji takımlarının yaptığı İHA’lar birbirinden güzeldi. Daha güzeli İHA’larla ilgili bilgi almak istediğinizde heyecanlı anlatmalarıydı. Yine yerli planörleri görmek. Avrupa ile ortak çalışma yaparak üretilen ve 9 adet aktif olarak kullandığımız A-400 Askeri nakliye uçağı, kanatları sökülmüş halde F-16 ve tank dahil birçok askeri aracı bir defada Amerika kıyılarına kadar götürebilecek olması ve bu uçağın içini gezmek, gezerken vatandaşların gösterdiği ilgi gerçekten harikaydı. Kargo uçağında, uçak hakkında bilgi veren komutanı dakikalarca alkışlamaları bunun en önemli kanıtıydı. Ülkemizin yeni aldığı ve askeri nakliye helikopteri Chinook ilgi görenler arasındaydı.

Jandarma Havacılık Komutanlığı, Sikorsky tipi helikopterlerle yaptıkları gösteriyle hem gençlerin hem de yetişkinlerin büyük beğenisini topladı.

Yapılan uçuş gösterileri vatandaşlarımızdan yoğun ilgi gördü. Özellikle Türk Yıldızları’nın yaptığı akrobasi uçuşu muazzam tezahüratlar arasında gerçekleşti. Uçuş sonunda klasik olan kalp işaretini yapmaları heyecanla izlendi ve alkışları “Türkiye” nidalarıyla karıştı.

“Cumhurbaşkanı TEKNOFEST alanındaydı”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da Amerika gezisi öncesi Eşi Emine Erdoğan ile festival alanına gelerek hem vatandaşlarla vakit geçirdi hem de oradaki etkinlikleri bizzat yerinde görerek kontrol etti. Ayrıca Bayraktar TB2 “Akıncı” insansız hava aracına imzasını atarak bilfiil devreye almış oldu. BMC tarafından üretilen yerli pikabı bizzat direksiyon başına geçerek denedi. Bu sene katılımın artmasına yönelik Cumhurbaşkanı, “Yani bu ne demektir? Geçen yılı aşmış durumda. İnşallah bugünün bütünüyle, yarın hedef artık bir milyona ulaşmak. Bunu başarmak suretiyle gençlerimize, gençliğimize teknolojiyi yerli ve milli olarak sevdirmek en büyük aşkımızdır. En büyük hedefimizdir. Bu millet bunu başaracak. Bu gençlik bunu başaracak. Artık biz, kendimize yeteceğiz, buna alışacağız.” Dedi.

TEKNOFEST “Türkiye’nin Geleceği Burada” sloganına uyan müthiş bir festival ve teknoloji imzalı harika bir organizasyon olduğunu vurgulamak gerektiğini düşünüyorum. Bununla beraber bu tarz organizasyonların artarak Ülkemize daha fazla beyinleri kazandırılması ve geleceğe yönelik adımlarım hızlı şekilde atılması hepimizin en büyük dileğidir. Ben şahsım adına emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

“Tüm düşmanlar ve düşmanlık yapmak isteyenler korksunlar, bu Türklerin yaklaşan ayak sesidir. Bekle bizi yarınlar; daha güçlü ve daha dinamik olarak geliyoruz. Yarınlar Bizimdir.”

Editör: TE Bilisim