Evde bakım maaşı ne kadar oldu? 2021 Ocak ayı evde bakım maaşı ne kadar, kaç lira? Yapılan görüşmelerin ardından asgari ücrete gelen yüzde 21,56 oranındaki zammın ardından bu değişiklikten etkilenecek olan kalemlerdeki zam miktarı da merak konusu oldu. Yaşlılık aylığı, genel sağlık sigortası primi, işsizlik maaşı, iş göremezlik ödeneği, doğum ve askerlik borçlanması, kıdem tazminatıyla birlikte evde bakım maaşının ne kadar yükseldiği araştırılıyor. Evde bakım parası 2021 Ocak ayında ne kadar zamlandı, devlet ağır engelli veya hasta vatandaşların bakımını üstlenen kişilere ne kadar maaş ödeyecek sorusu yanıt bekliyor. Evde bakım ücretleri 2020 Temmuz ayı itibariyle 1544,60 olarak belirlenmişti. Peki, Evde bakım maaşı ne kadar oldu? 2021 Ocak ayı evde bakım maaşı ne kadar, kaç lira?

Halk arasında “evde bakım maaşı” olarak bilinen ödemenin mahiyeti esasen, bakıma muhtaç engelli vatandaşın yaşamını sürdürebilmesi için sorumluluğunu üstlenen ve sosyal, ekonomik yaşamından ferağat eden kişiye, yani bakıcıya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından destek sağlanmasıdır. Ödenen meblağ ise “maaş” değil “evde bakım ücreti” olarak adlandırılmaktadır. Ancak taahütnâmedeki kurallara riayet edilmediği takdirde bakıcıya, usulsüz alınan ücretler için geçmişe dönük geri ödeme yükümlüğü doğmaktadır.

Evde bakım maaşı ne kadar oldu? 2021 Ocak ayı evde bakım maaşı ne kadar, kaç lira?

Evde Bakım parası, ağır engelli veya ağır hasta olup günlük yaşamında “tam bağımlı” yani başkasının yardımına muhtaç kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere günlük bakımlarını ve kişisel ihtiyaçlarını üstlenen vatandaşlara devlet tarafından ödenen aylık destektir.

Evde bakım parası, brüt asgari ücretin üçte iki oranında ödenir. 2021 Ocak ayı itibariyle asgari ücrete yapılan yüzde 21,56 oranındaki zammın ardından evde bakım aylığı alanlara da zamlı ödeme yapılacak. Ancak yapılacak ödemenin miktarı hakkında yetkili merci olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından henüz net bir açıklama yapılmadı.

2021 Ocak ayı zamlı evde bakım maaşı oranı hakkında detayların ilerleyen günlerde netleşmesi bekleniyor.

Evde bakım ücreti almak için gerekli şartlar nelerdir?

1) Gelir kriterinin uygun olması, (hanedeki kişi başı gelirin brüt asgari ücretin üçte ikisini aşmaması)

2) Bakıma muhtaçlık kriteri yani; günlük yaşamını sürdürmekte “tam bağımlı” yani başkasının bakımına muhtaç olduğunu belirten “Engelli Sağlık Kurulu Raporu”nun bulunması.

Bu şartların haiz olunması durumunda hasta/engelli vatandaşın bakımını yapan kişinin en yakın Sosyal Hizmet Merkezi birimine müracaat etmesi gerekmektedir. Bakıcının ve engellinin durumu, Engelli Evde Bakım Heyeti tarafından değerlendirilecek ve koşulların uygun bulunması durumunda aylık bakım ücreti bağlanacaktır.

Editör: TE Bilisim