Durim Abazi / İstanbul / Özel Haber

Eski milletvekili Etem Arifi’nin Kurti hükümetinin devrilmesi ve ardından Hoti hükümetinin kurulması için aldığı oylar, anayasaya aykırı olduğu kanıtlandıktan sonra Kosova’daki siyasi sahneyi şok etti. Her iki oturumda da oy kullandığında milletvekili dolandırıcılıktan hapis cezasına çarptırılmıştı.

Hasta olduğu gerekçesiyle hapishaneden kaçtı, ancak Meclisteki toplantıları hiç kaçırmadı. Eylül ayından bu yana, Hoti hükümeti Mecliste 61 oy alamadı, çünkü oyları koalisyona salt çoğunluğa izin veren Aşkali cemaatinden milletvekili Etem Arifi cezaevinde. Seçim Yasasına göre eski milletvekili Arifi daha çok oyla bu parti ile ikinci sırada yer aldı. Bu durumda Bakan Yardımcısı Qazim Rrahmani’dir.

ARİFİ 2018’DE CEZA ALMIŞTI

Nisan 2018’de Etem Arifi, 26 bin avroluk para dolandırıcılığından iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. Suçu 20 Ağustos 2020’de Temyiz tarafından onaylandı, ancak dokuz ay süreyle cezadan çıkarıldı.

Anayasaya göre, milletvekilinin görevi, yasa koyucunun bir veya daha fazla yıl hapis cezasına çarptırılması halinde sona erer. Arifi, cezaya rağmen Meclis’in iki önemli oturumunda, mahkemenin sağlık nedenleriyle cezaevine girmeme taleplerini onaylaması nedeniyle oy kullandı. 25 Mart’ta Arifi, Kurti hükümetinin devrilmesi lehinde oy kullandı ve 3 Haziran’da da Hoti hükümetinin kurulması için oy kullandı. Kendin Karar Al (Lëvizja Vetëvendosje) Hareketi, mahkum edildiği sırada milletvekili Arifi’nin bu iki oturuma katılmasının yasallığının değerlendirilmesi talebini, 11 Haziran’da Anayasa Mahkemesi’ne gönderildi. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi Hoti hükümetini devirme kararını verdi.

Editör: TE Bilisim