Muhammed Şimşek / İstanbul / Özel Haber

57 milyon TL’lik ihalenin 65 milyon TL’ye ihale edilerek yolsuzluk yapıldığını öne süren Cumhuriyet Gazetesi’nin haberindeki bilgilerin çarpıtıldığı belgeleriyle ortaya çıktı. Zira ilk ihalenin teknik şartlarını ağır bulan firmaların talebi üzerine şartnameyi düzenleme kararı olan dönemin yetkililerinin, 3 ay sonra yeniledikleri ihalede döviz hareketliliğinden kaynaklanan maliyet artışı açıkça ifade edildi. Dolarla alınan teknik cihazların alımını kapsayan ihale bedeli kur artışının da altında kaldı. Hal böyleyken 21 Haziran 2018’de 4,74 TL olan dolar kurunun, ikinci ihale tarihi olan 14 Eylül 2018’de 6,02’ye yükselmesinden kaynaklanan fark, algı oyunlarıyla bilinen Cumhuriyet gazetesinin haberinde “yolsuzluk” olarak lanse edilmeye çalışıldı.

‘AÇIK İHALE’

Günün şartlarını bir kenara bırakarak iki ihale arasındaki yüzde 40’a varan dolar kuru yükselişini görmezden gelen Cumhuriyet Gazetesi, söz konusu farkı ‘yolsuzluk’ olarak duyurmaya ve kamuoyunu aldatmaya çabaladı. Kaldı ki dolar kurundaki yüzde 40’a varan yükseliş, ihale bedeline aynı oranda etki etmediği de rakamlarda açıkça görüldü. Kurum yöneticileri burada güncel kur üzerinden yaklaşık bedeli 72 milyon TL olarak belirlenen ihalenin, rekabetçi ortamın sağlanması sayesinde 65 milyon TL’ye verilerek kamu yararı sağlandığını söyledi. Haberde iddia edildiğinin aksine, her iki ihale de “Açık İhale” usulü yapıldı.

ARADAKİ FARKI KUR BELİRLEDİ

Kurumun eski yöneticilerinin verdiği bilgiye ve eldeki belgelere göre ikinci ihale tarihi, 14 Eylül 2018 olarak belirlendi. İlk ihalede yapılan iş için yaklaşık maliyet 57 milyon TL olarak hesap edilmişti. Fakat 3 ay sonra yapılan ikinci ihale döneminde dolar kurunda neredeyse yüzde 40’a ulaşan yükselişler kendi gösterdi. Merkez Bankası verilerine göre 21 Haziran 2018’de 4,74 TL olan dolar kuru, 14 Eylül 2018’de 6,02’yi görmüştü. Haliyle dolar kuru üzerinden Türk Lirası cinsinden belirlenen ihalenin yaklaşık maliyeti de yükselmiş oldu.

Editör: TE Bilisim