Her yıl 26 Temmuz 1963 depreminin yaşandığı bize Üsküplüler’in ve dünyanın dayanışmasını hatırlatır. Deprem bu yıkıcı gücü ile birçok can aldı ve Üsküp’ü harabeye çevirdi. Bu tarih, Üsküp’ün varoluş tarihindeki en zor anlardan biri olarak biliniyor. Felaket deprem 26 Temmuz 1963’te saat 17:17’de meydana gelirken, daha küçük bir sarsıntı 05:43’te gerçekleşti. Üsküp depremi yaklaşık 50.000 metrekarelik bir alanda hissedilmişti. Patlamada 15.800 daire yıkılırken, 28.000’ü de hasar gördü. 200 binden fazla insan evsiz kaldı.

Üsküp depreminden oradaki halka yardımcı olmak için bütün dünya endişelendi ve harekete geçti. Uluslararası Kızıl Haç, tüm ulusal örgütleri Üsküp çocuklarına yemek organize etmeye çağırdı. Parlamentolar Arası Birlik, şehri tamir etmeleri için tüm parlamentolara ve hükümetlere bir tavsiyede bulunmuştu. Birçok ülkedeki insani yardım kuruluşları Üsküp’e yardım toplanmasına girişime başladı. Böylece Üsküp uluslararası dayanışma kenti oldu.

BM harekete geçti

Birleşmiş Milletler felaketten hemen sonra, yıkılmış şehre planlama ve uzun vadeli planlama konusunda yardımcı olmak için faaliyetler düzenledi. 26 Temmuz BM’nin Üsküp Günü olarak anılmaya karar verildi. Uzun tarihinde, şehir birkaç kez yıkılmış ve yeniden doğmuştur. 518 yılında da Üsküp şehri, deprem nedeniyle tahrip olmuş.

Editör: TE Bilisim