Manisa’nın Soma ve Zonguldak’ın Kilimli ilçesindeki termik santraller, bacalara filtre takılmaması nedeniyle mühürlendi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, termik santrallerin bacasına filtre takılması için 1 ocak 2020’ye kadar süre tanımıştı. Gece yarısı itibariyle denetimler başladı.

Manisa Soma ve Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesindeki termik santrallere filtre takılmadığı belirlendi.

Her iki santral gerekli şartları karşılayamadığı için mühürlenerek faaliyetleri durdurdu. Santrallerin çevre izin belgesi alana kadar üretim yapamayacağı da öğrenildi.

İKİ SANTRAL DAHA GEÇİCİ OLARAK DURDURULDU

Öte yandan Kütahya merkeze bağlı Seyitömer beldesinde ve Tavşanlı ilçesine bağlı Tunçbilek beldesinde faaliyet gösteren termik santrallerin çalışmaları, “geçici faaliyet belgesi” alıncaya kadar durdurulduğu bildirildi.

Kütahya Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, özel bir şirket tarafından işletilen merkeze bağlı Seyitömer beldesinde ve Tavşanlı ilçesine bağlı Tunçbilek beldesinde faaliyet gösteren termik santralleri denetledi.

Denetimleri sonucunda ekipler, işletmelerin çalışmalarını “geçici faaliyet belgesi” alıncaya kadar durdurdu.

 “SANTRALLER KAPANIRSA ELEKTRİK ARZ SIKINTISI YAŞANMAZ”

Elektrik Üreticileri Derneği Başkan Yardımcısı Korkut Öztürkmen, çevre mevzuatına uymayan termik santrallerin kapanması durumunda, sistemdeki boşluğun doğal gaz santralleri tarafından telafi edilebileceğini ve elektrik arzında bir sıkıntı yaşanmayacağını bildirdi.

Elektrik üretiminde termik santrallerin doğal gazla ikame edilmesi durumunda gaz ithalatının da artabileceğini ifade eden Öztürkmen, şunları kaydetti:

“Söz konusu santrallerin kapanması durumunda yerini dolduracak santraller bulunuyor. Türkiye’de elektrikte 91 bin megavat kurulu güç var. Anlık olarak 50-55 bin megavat emre amade kapasitemiz var. Talebimiz her zaman bunun altında kalıyor. Önümüzdeki yıl da böyle olacaktır diye düşünüyorum. Çevre mevzuatına uymayan termik santrallerin kapanması durumunda, bu santrallerin yerini doğal gaz santralleri alacaktır. Elektrik arzında bir sıkıntı yaşanmayacaktır.”

Öztürkmen, 13 termik santralin hepsinin kapanmasını beklemediğini dile getirerek, “Santrallerin çoğunda baca gazı arıtma tesisleri var ancak olmayan santraller de var. Var olan santrallerin gerekiyorsa rehabilitasyon yapması, olmayanların ise yeni yatırımlarla çevre mevzuatına uyumlu olarak çalışması gerekiyor.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim