Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki İsrail yönetimi, işgal altındaki Batı Şeria’da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi’ni ilhak planını hayata geçirmek için her yolu deniyor. Netanyahu, Yunan mevkidaşı Kyriaos Miçotakis’i ve heyetini ağırlarken, İsrail için masadaki temel konu buydu. Yunan Başbakan her ne kadar kamuoyunun dikkatini “Türkiye’ye karşı birlik olmak için İsrail’e gidiyorum” türü demeçlerle başka yerlere çekmeye çalışıp ve gün içinde de benzer demeçlerle ülkesinde duyulmayı istenen şeyleri söylese de, İsrail’in önde gelen gazetelerinden Jerusalem Post, görüşmenin perde arkasında yaşananları açıkladı.

“SINIRLARI AÇALIM” TEKLİFİ

Haberde duyurulan detaylara göre, ülke ekonomisinin 3’te 1’i turizme dayanan ve koronavirüs salgını nedeniyle zor durumdaki Yunanistan’da Başbakan Miçotakis, Netanyahu’dan “Sınırları 1 Temmuz’da açalım, bu tarihten itibaren İsrailli turistleri ağırlayalım” teklifinde bulundu. Ancak Netanyahu 1 Temmuz tarihini erken bularak “Avrupa’da salgın dinmiş değil. Net bir tarih vermeden turizmde işbirliğimizi geliştirmeye dayalı bir siyaset üretelim” cevabını verdi.

RUMLAR’I DA ARAYA SOKACAK

Konuyu ilhak meselesine getiren Netanyahu, Yunanistan Başbakanı’ndan “Avrupa Birliği’nin İsrail’e karşı olası sert yaptırım kararlarını (Güney) Kıbrıs ile birlikte önleyebilirsiniz. Bu konuda sizin desteğinizi bekliyoruz” diyerek ağzındaki baklayı çıkardı. Yunan tarafı ise yaptırımı önleme gibi bir hamleye güçlerinin yetmeyeceğini ancak yaptırımların hafifletilmesi konusunda Avrupalı ortaklarıyla konuşabileceklerini vurguladı. Jerusalem Post gazetesinde konuşan İsrailli diplomatik kaynaklar, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın bu konuda İsrail ile işbirliği yapmak istemelerinin çok önemli olduğunu ifade etti. Nitekim Güney Kıbrıs Lideri Nikos Anastasiadis’in de önümüzdeki Çarşamba günü İsrail’i ziyaret etmesi bekleniyor. Bu ziyarette benzer konuların gündeme gelmesine kesin gözüyle bakılıyor.

MİÇOTAKİS BAŞKA ALEMDE

Türk İHAları karşısında savunmasız kalınca İsrail insansız hava araçları heronlar için bu ülkeyle anlaşma imzalayan Yunanistan, hava savunmasında Tel Aviv’den medet umuyor. Türkiye’ye “İlişkilerimizi normalleştirelim” mesajları yollayan İsrail, bir yandan Yunanistan ile yaptığı savunma anlaşmasının meyvelerini yiyecek diğer taraftan da AB’nin kendisine yönelik yaptırımlarının yumuşatılması için Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ı kullanacak. Atina ve Lefkoşa’da ise atmosfer bundan çok farklı… “Türkler’e karşı İsrail’i yanımıza aldık” sevinci, hem Başbakan Miçotakis’in demeçlerinde hem de medyanın söylemlerinde belirgin bir şekilde görülüyor.

Editör: TE Bilisim