Anlaşmalı boşanma ücreti  2021 yılı için; ortalama olarak asgari avukat ücretleri 6.000 TL ile 10.000 TL arasında değişmektedir. İstanbul Barosu anlaşmalı boşanma ücreti 2021'de 9.000,00 TL iken, Ankara Barosu anlaşmalı boşanma ücreti ise 9.750,00 TL'dir. Boşanma başvuru harcı ise 45 TL’dir. Boşanma davası ücretleri Barolar Birliği tarafından belirlenir. Bu ücretler belirlenirken asgari ücret tarifelerine göre belirlenir. Boşanma davası avukat masrafları kişilerin bulunduğu ikametlere göre değişmektedir. Her ilin barosu tarafından belirlenmiş ücretler farklılık gösterebilmektedir. Küçük şehirlerdeki boşanma davaları ücretleri büyük şehirdeki boşanma davası ücretlerinden daha az olabilmektedir.

Örnek verilecek olunursa; Ankara Barosu anlaşmalı boşanma ücreti 2021 yılı için belirlediği ücret 9.750,00 TL, Konya Barosu anlaşmalı boşanma için belirlediği ücret 6.750,00 TL’dir. Bu oranlar her yıl değişebilmektedir. Aynı şekilde çekişmeli boşanma davaları da ilin Barosu tarafından belirlenmektedir. Örnek verilecek olunursa Ankara Barosu çekişmeli boşanma ücreti 15.300,00 TL, Konya Barosu çekişmeli boşanma ücreti 10.000,00 TL’dir. Bu ücretler yine her yıl yenilenebilmektedir.

Boşanma Davası Avukat Ücretleri Ücret Tarifesi Ankara Barosu için Buraya Tıklayın.

Boşanma Davası Avukat Ücretleri Ücret Tarifesi İstanbul Barosu için Buraya Tıklayın.

2021 Boşanma Davası Başvuru Harcı Ne Kadar?

2021 Anlaşmalı boşanma ücreti

Boşanma davası başvurusu için harç ödemesi yapılması gerekmektedir. Bu harç ücreti 45 TL’dir. Evli bir çift boşanma davası açmaya karar verdiği zaman hangi tür boşanma davası olursa olsun dava sürecinin başlangıcı için başvuruda bulunmalıdır ve akabinde boşanma davası başvuru ücreti ödemelidir.

2021 Boşanma Davası Avukat Ücretleri

Boşanma davası avukat masrafları davanın zorluğuna ve çekişmeli olup olmadığına göre değişmektedir. 2021 yılı için belirlenen Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi baz alınarak avukat masrafları belirlenir. Belirlenen ücrete tüm avukatlar uymak zorundadır. Aksi durumlarda avukat hakkında hukuki işlemler başlatılır. Avukat davanın niteliğine göre minimum sınırdan üst sınıra kadar belirlenen rakamlar doğrultusunda ücretini belirler.

Müvekkil için boşanma davasında avukat masrafı diğer mahkeme masraflarından ayrıdır. Müvekkil mahkeme masrafları yanında avukat ücreti de ödemek zorundadır. Boşanma davaları anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası olarak ayrılır. Bu durumda her iki boşanma davası içinde avukat ücreti değişmektedir.

2021 Anlaşmalı Boşanma Davası Avukat Ücretleri Ne Kadar?

Anlaşmalı boşanma davasında avukat masrafı 2021 yılı için Avukat Asgari Ücret Tarifesi üzerinden belirlenmektedir. Bu miktar 3.400 TL’dir. Bu miktara harç ve masraflar vb. ücretler tabi değildir. Bu miktar bağlı bulunulan şehre göre farklılık gösterebilir.

Anlaşmalı boşanma davalarında genellikle kolay sonuç çıkması sebebi ile fiyatlar diğer boşanma davası türüne göre daha ucuzdur. Anlaşmalı boşanmada Avukat Asgari Ücret Tarifesi alt sınırlara yakın ücretlerle masraflar düşünülebilir.

2021 Çekişmeli Boşanma Davası Avukat Ücretleri Ne Kadar?

Çekişmeli boşanma davası avukat masrafı yine 2021 yılı için Avukat Asgari Ücret Tarifesi üzerinden belirlenmektedir. Bu ücrete diğer boşanma davasında da olduğu gibi harç ve masraflar vb. ücretler dahil değildir. Davalı tarafından açılan karşı dava ve nafaka ile mal davaları da bu ücretin dışındadır.

Müvekkil avukata sadece çekişmeli boşanma davası ücreti öder fakat nafaka içinde bir dava açmak isterse bunun için ek bir ödeme daha yapmak zorundadır. Çekişmeli boşanma davalarında tüm ayrıntıları katarak bir ücret belirlenecek olursa bu yaklaşık 7.000 ile 20.000 TL arasında bir rakam olacaktır.

Çekişmeli boşanma davaları boşanmanın zor olması durumunda avukat fiyatını arttırmaktadır. Çekişmeli boşanma davaları uzun süreler alabilir. Bu süre 2 ya da 3 sene sürebilir. Bu yüzden bu davalar genellikle birkaç davadan oluşmaktadır. Bu sebeple avukatlar Avukat Asgari Ücret Tarifesi üzerinden bu ücreti belirlemek şartıyla ücretlerini belirlerler. Avukatlar harcadıkları mesaileri hesaba katarak her ilin barosu tarafından belirlenen miktarlar doğrultusunda ücretlerini talep ederler. Çekişmeli boşanma davalarında söz konusu dava zamanı göz önünde bulundurulur.

Editör: TE Bilisim