Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Türkiye ve Yunanistan arasında ilişkiler gittikçe geriliyor. Libya ile geçtiğimiz yılın Kasım ayında imzalanan deniz sınırları mutabakatı çerçevesinde iki ülke arasındaki deniz sınırlarını kapsayan bölgede petrol ve doğalgaz arama çalışmaları için adım geçtiğimiz günlerde atıldı. 30 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayınlanan bildiri ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından petrol ve doğalgaz arama araştırmaları başta olmak üzere, sismik çalışmalar gibi tüm adımlar için iki ülke arasındaki yetki dağıtımı gerçekleştirildi.

KURU TEHDİTLER SAVURUYORLAR

Bu gelişme, Yunan kamuoyuna bomba gibi düşerken, Atina Büyükelçisi Burak Özügergin’e önceki gün nota verildi. Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, konuyla ilgili açıklamasında “Böyle bir mutabakatı tanımıyoruz. Türkiye’nin yasadışı faaliyetleri hiçbir sonuç getirmeyecek, Yunanistan’ın uluslararası hukuka dayanan meşru egemenlik haklarını zedelemeyi de başaramayacak. Daha önce olduğu gibi yine bu tür provokatif faaliyetlere cevap verme konusunda tamamen hazırız” ifadelerini kullandı. Ancak ne tür bir karşı hamle yapacaklarına dair detay vermedi.

YENİ BAŞLIK AÇILMAK ÜZERE

Yunanistan’da önceki gün gündeme oturan konu dün de yazılı ve görsel basında temel konuydu. Yunanistan’ın tek taraflı ilan ettiği münhasır ekonomik alanın yanı sıra şimdi Atina’nın tek taraflı yayınladığı “Yunan kıta sahanlığı” da Türkiye-Libya Mutabakatı ile tehlikeye giriyor. Medyanın bu meseleyle bu kadar ilgilenmesinin gerekçesi de burada yatıyor. Bu yaz sonunda başlaması planlanan sondaj çalışmaları hayata geçtiği takdirde; Girit, Rodos, Karpathos ve Kasos adalarının 6 mil açığından itibaren mutabakat gereği sondaj bölgesi içinde bulunacak.

Fakat Yunanistan tüm bu adaların anakara gibi kıta sahanlığına sahip olduğunu idda ettiği için iki ülkenin karşı karşıya geleceği yeni başlık böylece açılmış olacak.

“TÜRKLER’İN ACENDASI AÇIK” İTİRAFI

Yunan kamuoyunda, Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın açıklamalarına yönelik eleştiriler dikkat çekiyor. Türkiye’ye tepki açıklamasında karşı hamle olarak ne yapılacağının açıkça dillendirilmemesi ve geleneksel “Gereğini yaparız” söylemlerinde kalınması Yunan kamuoyunu tatmin etmedi.

Başbakan Kyriakos Miçotakis’e de “Eylem planını açıkça paylaşın” yönünde eleştiriler getirilerek Türkiye’nin acendasının (Yol haritası) son derece açık ve anlaşılır olduğu, hedeflerini korkmadan paylaştığı ancak Yunanistan’ın bunun karşısında “Gereğini yaparız”dan öteye gidememesi hatırlatılıyor.

Editör: TE Bilisim