Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Danıştayın Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesini sağlayan 1934 tarihli Bakanlar Kurulu düzenlemesini iptal etmesiyle Ayasofya yeniden cami olarak hizmet verecek. Bu gelişme; ABD başta olmak üzere Almanya, Fransa, İngiltere gibi Avrupa ülkelerinde tepkiyle karşılandı. Kendisini Bizans İmparatorluğu’nun devamı olarak gören Yunanistan ise bu karara ateş püskürdü. Başbakan Kyriakos Miçotakis, bu kararın Türkiye ile Batı arasına çekilmiş bir duvar anlamına geleceğini, Türkiye’yi Batı’dan uzaklaştırdığını, ülkedeki inanç özgürlüğünü azaltacağını savundu ve yaptırımlarla tehdit etti. Miçotakis “Türkiye’ye karşı Yunanistan olarak yaptırımlar uygulayacağız. Bununla birlikte Avrupa Birliği başta olmak üzere uluslararası arenada Türkiye’ye karşı yaptırımların hayata geçirilmesi için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu. Hükümet Sözcüsü Stelyos Peças da konuyla ilgili basın toplantısında yaptırım detayını özellikle vurguladı.

DEMEÇLER KAMUOYUNU TATMİN ETMEDİ

Yunanistan siyasi aklı başta olmak üzere Yunan kamuoyu, ABD ve özellikle de Yunanistan gibi Ortodoks Hıristiyan ülke olan Rusya’nın Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesine engel olacağını öngörüyordu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ayasofya’yı kurtacağını savunanlar dahi mevcuttu. Fakat ABD Dışişleri Bakanlığı’nın “Tüm dinlerden insanlara erişim güvencesi sağlanmalı” demeci ve Kremlin Basın Sözcülüğü’nden yapılan “Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi Türkiye’nin iç meselesidir” açıklaması tüm umutları boşa çıkardı. Yunan kamuoyunda dün yapılan haberlerde, “İslamist” diye nitelediği Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısında Batı’nın sessiz kaldığını, attığı her adımı kuru demeçlerle geçiştirdiğini ve bu vurdumduymazlıkla Yunanistan’ın güvenliğini de tehlikeye attığı iddiası geniş yer kapladı.

TÜRKLER’E VİZE AMBARGOSU OLACAK MI?

Yunan televizyonlarında yayınlanan Türk dizilerinin yayından kaldırılması, Türk mallarının ülkeye girmesinin durdurulması gibi talepler halk arasında dillendirilmeye başladı. Ürün boykotunun yanı sıra Yunanistan’ın Türk turistlere vize vermeyi durdurup durdurmayacağı da ayrıca merak konusu. Zira her sene ortalama 1 milyon turist Doğu Ege Adaları’na giderek buradaki esnafa milyonlarca euro gelir kapısı sağlıyordu. Herhangi bir vize ambargosu, zaten ekonomisi sallantıda olan, koronavirüs nedeniyle büyük darbe yiyen Yunanistan’dan bir gelir kapısının da yokolacağı anlamına gelecek.

Editör: TE Bilisim