Türksat 6A uzaya ne zaman gönderilecek? Türksat 6A özellikleri nelerdir? Sorusu sıkça araştırılmaya başlandı. Dün uzaya gönderilen Türksat 5A’nın ardından yeni uydu olan Türksat 6A’nı uzaya ne zaman gönderileceği vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Peki, Türksat 6A uzaya ne zaman gönderilecek? Türksat 6A özellikleri nelerdir? İşte tüm detaylar…

TÜRKSAT 6A UZAYA NE ZAMAN GÖNDERİLECEK?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat AŞ’nin Gölbaşı Yerleşkesi’nde incelemelerde bulunarak, şirketin çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Karaismailoğlu, Türkiye’nin uydu yayıncılığında Asya, Avrupa ve Afrika ülkelerine hitap eden, sektörde önemli bir aktör olduğunu bildirdi. Karaismailoğlu, yeni uydu çalışmalarına ilişkin bilgi vererek, şu değerlendirmede bulundu:

Türksat çalışmalarını kesintisiz sürdürüyor. Türksat 5B 2021’in ikinci çeyreğinde, Türksat 6A da 2022’de uzaya gönderilecek. Haberleşme uydularımız uzaya ulaştığında ülkemiz, görüntü, ses ve data iletişimiyle diğer katma değerli hizmetlerimizle dünyada söz sahibi olacak. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında Türkiye, dünyada haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasında yerini alacak.

TÜRKSAT 6A ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

TURKSAT 6A, Türkiye’nin yerli olarak geliştirilecek ve bu alandaki yeteneklerimizi daha da ileri götürmeyi amaçlayan ilk haberleşme uydusu projesidir. 1994 yılında göreve başlayan TURKSAT 1B ve takip TURKSAT 1C, 2A, 3A ve 4A uydularından beri Türkiye bu alanda hizmet sağlamaktadır. Ancak bu uydular yabancı firmalardan temin edilmiştir. TURKSAT 6A projesinde ise TÜBİTAK UZAY, RASAT ve GÖKTÜRK-2 projelerinde kazanılan uzay alanındaki tecrübelerinden de faydalanarak, proje ortakları TUSAŞ, ASELSAN ve CTECH firmaları ile birlikte milli haberleşme uydu platformunu geliştirmektedir.

TURKSAT 6A Projesi 15 Aralık 2014 tarihinde başlamıştır. Projenin toplam süresi 60 ay olarak planlanmıştır. Projede yörüngede görev yapacak olan uçuş modelinin yanı sıra yer testlerinde kullanılmak üzere sistem seviyesinde ilave modeller de geliştirilmektedir.

TURKSAT 6A Projesine, TÜBİTAK ve “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı” tarafından fon sağlanmaktadır. TÜRKSAT A.Ş., yörüngede devreye alma işlemlerin başarı ile tamamlanmasından sonra uydunun işleticisi ve sahibi olacaktır. Uydunun genel özellikleri Tablo 1’de verilmiştir.

TÜRKSAT 6A TEKNİK ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Yörünge              42° Doğu Faydalı Yük         20 Ku-Bant Aktarıcı Hizmet Ömrü    > 15 yıl Kuru Kütle          ~1700 kg Toplam Kütle     ~4200 kg Güç Üretimi       ~7 kW (Ömür Sonu) Fırlatma Tarihi      2022

Editör: TE Bilisim