Milyonlarca vatandaşı doğrudan ilgilendiren asgari ücret tespit toplantıları devam ediyor. İlk toplantının yapılmasından sonra vatandaşlar asgari ücret için ikinci toplantı ne zaman yapılacak merak ediyor. Asgari ücretle çalışanlar 2020 yılı asgari ücretin belli olup olmadığını araştırıyor. İşte asgari ücret toplantı tarihleri…

2020 yılında geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını gerçekleştirdi. Bu toplantının ardından işçi ile işveren arasında yaşanan fikir çatışması ortaya çıktı. Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın yapmış olduğu 2 bin 578 TL’lik yaşam maliyeti açıklamalarına atıfta bulunan işveren temsilcisi TİSK Genel Sekreteri tekrar açıklama yaptı. ‘’Asgari ücret geçim ücretini değil çalışanlara ödenebilecek en alt rakamı gösterir. Unutulmamalıdır ki işletmelere yansıyan olumsuzluklar çalışanlara da yansıyacaktır.’’ dedi. Konuşmasına şu sözlerle devam etti: ‘’ asgari ücretin çalışanlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. Hükümet tarafından 4 yıldır işverenlere verilen asgari ücret desteği için teşekkür ederiz. 1,5 milyona yakın genç işsizimiz var. Belirlenecek yeni asgari ücret ikinci yeni ekonomik programda yer alan işsizlik hedefine ulaşmak için önemli. Asgari ücretin siyasi polemiklere konu edilmemesini umuyoruz. Ayrıca asgari ücret desteğinin 20 TL olarak devam etmesini ve sosyal yardımların istihdamı destekleyecek şekilde yeniden değerlendirmesini talep ediyoruz.’’ Asgari ücret için ikinci toplantı ne zaman yapılacak?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapacağı ikinci toplantı 10 Aralık’ta Türk-İş Genel Merkezinde gerçekleşecek. Hükümetin ve TİSK’in bu toplantıda, enflasyon ve önümüzdeki yılın büyüme oranının göz önüne alınacağı bir teklif yapması bekleniyor. Ancak %15’lik bir zammın işçileri memnun etmeyeceği yapılan anketlerle ortaya çıkmış durumda. Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’un açıklaması Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, toplantı öncesi basın mensuplarına açıklama yaptı.

Bakan Selçuk açıklamasında; “Asgari ücreti 2019 yılında %26 oranında bir artış sağlayarak 2020 lira olarak tespit ettik. İşçilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğimize dair vermiş olduğumuz sözü tuttuk. 2002 yılında 184 lira olan asgari ücreti 2019 yılında 2020 TL’ye çıkararak 10 kat arttırdık.’’ sözlerine yer verdi. Son olarak toplantı ile ilgili bilgi veren Bakan Selçuk, “2. Komisyon toplantısı Türk-İş’te, 3.toplantı TİSK’te son toplantı ise Aralık ayının son haftasında Bakanlığımızda yapılacak. 1 Ocak 2020’de yürürlüğe girecek olan asgari ücreti açıklıyor olacağız’’ dedi.

2020 asgari ücret belli oldu mu?

2020 yılında geçerli olacak asgari ücret henüz belli olmadı. Bu ay içinde yapılacak 4 toplantı sonunda nihai bir karara varılacak ve asgari ücret rakamları  Asgari Geçim İndirimi (AGİ) belli olacak. Asgari ücret ile ilgili bilgileri son dakika paylaşmaya devam edeceğiz.

Editör: TE Bilisim