Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş/Ankara

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Siyaset Araştırmaları Direktörü Nebi Miş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e yönelik “evine dön” çağrısı ile başlayan tartışmaları ve CHP’de Muharrem İnce’nin siyasi çıkışını Diriliş Postası’na değerlendirdi.MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin bu tip açıklamaları daha önce de yaptığını belirten SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Nebi Miş, İYİ Parti’nin kuruluş sürecinde Bahçeli’nin, ‘pişman olan kardeşlerimle kucaklaşmaya hazırım’ ifadesinin bulunduğunu hatırlatarak, açıklamanın parti yönetimini ve tabanını ayırdığını söyledi.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Siyaset Araştırmaları Direktörü Nebi Miş

TABAN VE TAVAN ARASINDA FARKLAR VAR

Siyaset Araştırmaları Direktörü Miş, “Bahçeli’nin İYİ Parti’ye yönelik açıklamalarına bakarken taban ve tavan ayrımı yapmamız lazım. Parti yönetimi ile tabanı arasında farklılığı görmemiz gerekiyor. O da şu, İYİ Parti kurulduğundan bugüne ne ideolojik konumlanma olarak ne kimlik meselesi olarak Türkiye’de siyasetin neresinde yer aldığına dair siyasal parti kimliği geliştiremedi” dedi. Miş, CHP’li Muharrem İnce’nin ‘hareket başlatacağım’ çıkışının perde arkasında İnce’nin Cumhurbaşkanlığı adaylığının ardından partisi tarafından itibarsızlaştırıldığını düşünmesinin yattığını dile getirdi. Miş, CHP’li İnce’nin partisine yönelik eleştirilerinin ertelenmiş bir hesaplaşmanın sonucu olduğunu kaydetti.

HDP KONUSU RAHATSIZ EDİYOR”

CHP Kurultayı’nda ‘Kürt Meselesi’ ile ilgili yeni bir rapor hazırlandığının açıklanmış olmasının İYİ Parti’de rahatsızlıklara neden olduğunu vurgulayan Miş, İYİ Parti’de milliyetçi kimliğiyle bilinen bazı kurucuların istifa ettiğini hatırlattı. Miş, “Yusuf Halaçoğlu’ndan Özcan Yeniçeri’ye kadar ve birçok teşkilat mensubu ayrıldı. Bu anlamda CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun Kürt Meselesi ile ilgili yeni bir rapor hazırladığını açıklaması ile birlikte, burada İYİ Parti içerisinde CHP’nin HDP’ye yakınlığından dolayı eleştirilerin, itirazların boyutunun yükseleceğini gösteriyor” diye konuştu.

“İNCE İTİBARSIZLAŞTIRILDIĞINI DÜŞÜNÜYOR”

CHP’li Muharrem İnce’nin yeni bir hareket başlatacağına ilişkin çıkışı hakkında ise değerlendiren Miş, “Ertelenmiş hesaplaşma bence bu. Cumhurbaşkanlığı adaylığı sürecinde de partisinden yüzde 8 fazla oy aldı. Bütün bu süreçte İnce, CHP’nin başına geçebilecek bir siyasetçi olarak konumlandırıyor. Ama yerel seçimlerde CHP’nin başarısından dolayı da Muharrem İnce’nin alanı daraldı. İnce, kendisinin 2023 de aday olmamasına yönelik itibarsızlaştırıldığını düşünüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Miş, “Millet İttifakı’nda ‘çatı aday’ için bir yol temizliği var. Sayın İnce’nin buna uymadığı düşünülüyor. Sayın İnce’nin bu süreçteki bütün gayreti 2023 de Cumhurbaşkanı adayı olmaya yönelik. Eğer kendisine olan yeterli desteği görürse ileride yine CHP’nin başına geçmeyi düşünebilir” dedi.

İttifaklar devam ettiği takdirde yüzde 1’lik partinin bile pazarlık gücünün olduğuna dikkati çeken Miş, CHP’li İnce’nin yürüyüş hareketiyle kendisini destekleyenleri görmek istediğini vurgulayarak, muhalif siyasi alanda destek gördüğü vakit parti kurabileceğini, yeterli destek alamazsa toplumsal muhalefetle 2023 de aday olmaya çalışacağını söyledi.

SANCAR’IN EŞBAŞKANLIĞI SİYASET MÜHENDİSLİĞİ

2023’e kadar ittifakların yeniden şekilleneceğini ya da şekillenmesine yönelik büyük tartışmalarının yaşanacağını dile getiren Miş, ittifakların bu süre içerisinde sınavdan geçeceğini belirtti. Miş, “İYİ Parti’nin teşkilatlarında ve tabanında HDP ile CHP’nin birlikteliği rahatsızlığa neden oluyor. 2023’e gidildiği bir dönemde HDP’nin buradaki pozisyonu önemli.  Millet İttifakı’nı dizayn edenler şunu biliyor. Diyorlar ki HDP’ye, ‘Sen İYİ Parti’yi fazla rahatsız etmeyecek bir siyasal söyleme evril’ onun için HDP’nin başına Mithat Sancar’ın getirilmesi Millet İttifakı’nın geleceğine yönelik hazırlanmış siyaset mühendisliğiydi” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim