Zerdeçalın yararlarının son yıllarda daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Sarı renkte bir madde olan curcumin açısından zengin olan zerdeçal kozmetikte ve gıda sanayide renklendirici olarak kullanılmaktadır. Güçlü biyoaktif bileşenler içeren zerdeçalın faydaları beyin konusunda da çok fazladır. Beyin etkinliğini artıran ve destekleyen bir yapısı vardır. Baharatın diğer faydaları da şunlardır:

Vücudun Antioksidan Kapasitesini Artırır: Zerdeçalın oksidasif hasarı azalttığı ve yaşlanama karşıtı bir madde olduğu düşünülmektedir. Yüksek derecede reaktif moleküller olan serbest radikaller açısından zengin olan zerdeçaldaki bu radikaller protein, yağ asitleri ve DNA gibi önemli maddelerle tepkimeye girme eğilimindedirler.Vücudun Etkinliğini Artırır: Zerdeçal içerdiği biyoaktif bileşenler sayesinde daha enerjik ve zinde hissetmenizi sağlar.

Zerdeçal Nedir?

Zerdeçal, zerdeçal adındaki bitkiden elde edilen bir baharattır. Acı ve yakıcı bir tadı olan bu baharat özellikle Asya mutfağında bolca kullanılmaktadır. Yemekleri daha lezzetli hale getiren zerdeçalın yemeğe lezzet katmandan çok daha fazla faydası bulunmaktadır.

Zerdeçal Hangi Hastalıklara İyi Gelmektedir?

Zerdeçalın iyi geldiği hastalıklar kalp hastalıkları, damar rahatsızlıkları ve Alzheimer gibi hastalıklardır. Son derece güçlü bir anti-enflamatuar olan zerdeçal, bu etkiye sahip ilaçlar kadar güçlü olup yan etki göstermemektedir. Hastalık riskini azaltıcıdır.

Zerdeçal Hangi Kanserlere İyi Gelir?

Zerdeçalın kanserden koruyucu etkisi olduğu bilinmektedir. Zerdeçalda bulunan curcumin anti-kanser özellikte bir maddedir. Kanserli hastalara kansere karşı savaşma konusunda ciddi yardımları dokunan zerdeçalın kanser öncesinde kullanımında kanser riskini azalttığı gözlemlenmiştir. Zerdeçal şu kanser türlerine karşı olumlu etki göstermektedir:

Meme Kanseri: Zerdeçaldaki curcumin ve piperin, meme kök hücresinin kendisini yenilemesini engelleyerek kanser yayılımını azaltmaktadır.

Kan Kanseri: Zerdeçal, yeşil çay özüyle birlikte kullanıldığı vakit kronik lenfositik lösemide hücre ölümüne neden olarak lösemiyi azaltmaktadır.Kolon Kanseri: Zerdeçalın ham maddesi olan curcumin ağız kanserindeki kötü huylu hücreleri durdurucu etkiye sahiptir.

Zerdeçalın faydaları arasında akciğer kanseri, prostat kanseri ve beyin kanseri gibi kanserleri önlemek de yer almaktadır.

Zerdeçal Nasıl Tüketilmelidir?

Zerdeçalın kullanımı genelde yemekler üzerinde görülmektedir. Yemeklere tat, renk ve koku veren zerdeçal aynı zamanda grip gibi kış hastalıklarının tedavisinde de kullanılmaktadır. Bunun için bal ve süt ile karıştırılarak tüketilmektedir. Bal ve süt ile tüketildiğinde öksürüğü azalttığı gözlemlenmiştir.

Zerdeçal Çayının Faydaları Nelerdir?

Zerdeçal çayının faydaları özellikle diyetisyenler tarafından fark edilmiştir. Kilo vermeye yardımcı olan zerdeçal diyetisyenlere başvuran kişilere tavsiye edilmektedir. Bu çay ayrıca mide sorunlarını ortadan kaldırmakta ve hazımsızlık gibi problemlere de son vermektedir.

Çayı hazırlamak için gereken malzemeler 1 çay kaşığı toz zerdeçal, 1 tatlı kaşığı rendelenmiş zerdeçal, 1 tatlı kaşığı bal, taze sıkılmış limon ve 4 bardak sudur. Hazırlanışı işe şu şekildedir:

Su ve zerdeçal bir cezveye alınıp 15 dakika kadar kaynatılır

Kaynayan su alınıp bir bardağa dökülürÇayın içerisine limon ve bal eklenip iyice karıştırılır

Son malzemeleri de ekleyip iyice karıştırdıktan sonra zerdeçal çayınızı afiyetle tüketebilirsiniz. Günde 1 – 2 bardak tüketmeniz önerilmektedir.

Zerdeçalın Besin Değerleri Nelerdir?

Zerdeçalın besin değeri yüksek olup fazla tüketilmesi durumunda kilo alımına sebebiyet verebilmektedir. 100 gram zerdeçalda 354 kalori enerji, 10 gram yağ, 65 gram karbonhidrat, 8 gram protin, 21 gram lif, 1695 miligram Omega 6, 484 gram Omega 3, B6 ve C vitaminleri, manganez, çinko ve fosfor bulunmaktadır.

Zerdeçalın faydaları besin içeriğinde bulunan Omega 6 ve Omega 3 maddelerinden kaynaklanmaktadır. Omega 3 sayesinde zekayı da olumlu etkilemektedir.

Editör: TE Bilisim