Karadağ ile varılan sınır çizgisinin anlaşmasının meclisten geçmesini sağlayan, maaşına zam yapmasını isteyen ve birçok başarıszlığa imza atan Kosova Başbkanı Ramush Haradinaj bu sefer öğretmenlerin, doktorların ve 25 bin memurun greviyle karşı karşıya. Kosova’da 25 bin memurun greve gittiğiği belirtildi. Avrupa’nın en genç ülkelerinden biri olan Kosova’da 2 haftadan bu yana devam eden öğretmenlerin grevine, 25 bin memurun grevi de eklendi.

AMAÇ MECLİS’TEN ÇIKACAK YASAYI PROTESTO ETMEK

Priştine Devlet Hastanesi olarak biline Kosova Üniversite Klinikleri Merkezi’nde cerrahlar ile hemşirelerin grevi de devam ediyor. İlan edilen grevlerin çoğalmasıyla Kosova’da hayat durma noktasına geldi.

GREVİN ASIL MİMARI THAÇİ

Grevin amacı, meclisten geçmesi beklenen Maaşlar Hakkında Yasa Tasarısı’nı protesto etmek. Farklı sektörlerde çalışan aylık maaşlarını belirleyen kat sayıların düşük gösterildiği iddiasıyla greve giden, eğitim çalışanları, hekimler, hemşireler, memurlar, yasa tasarısında değişikliklerin yapılmasını ve maaşların artırılmasını talep etmeye devam ediyor.

Geçtiğimiz sene eylül ayında Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Haradinaj’ın sınırların düzeltilmesi fikrine karşı çıktığında onu tehdit ederek bu konu hakkında tutumunu değiştirmezse yakın zamanda Hükümet başından gidebileceğini söylemişti. Son dönemde her sektörden grev ilanı gelince bunun Thaçi tarafından desteklendiği iddiası var. Kosova’nın Sırbistan’a uyguladığı yüzde yüz vergisi konusunda devlet liderlerinin görüş ayrılığı olduğu için bu fikri daha da güçlendiriyor.

Editör: TE Bilisim