Kuruluş Osman dizisinde tarihin önemli karakterleri dikkatleri çekerken geçmişe dair araştırmalar da yoğunlaşıyor. Dizide Osman Bey’İn eşi Rabia Bala Hatun ve osman Bey’İn çocukları da en çok merak edilen konular arasında. Rabia Bala Hatun’un Osman Bey ile ne zaman evlendiği, doğum ve vefat yılı gibi detaylar merak konusu. Peki, Rabia Bala Hatun kimdir? Osman Bey’in kaç eşi vardı, çocukları kimler? Merak edilenlere yazımızın devamından erişebilirsiniz.

Rabia Bala Hatun kimdir? Osman Bey’in kaç eşi vardı, çocukları kimler?

Rabia Bala Hatun kimdir; Osman Gazi’nin ikinci eşi, Şeyh Edebali’nin kızı ve Aladdin Paşa’nın annesidir. Osman Gazi ilk evliliğini 1280 yılında, Orhan Gazi’nin annesi olan ve Selçuklu vezirlerinden Ömer Abdülaziz Bey’in kızı Mal Hatun ile yapmıştır.

Osman Gazi 1289 yılı civarlarında Şeyh Edebali’nin kızı Rabia Bala Hatun ile ikinci evliliğini yaparak güç kazanmıştır. Rabia Bala Hatun’un mezarı, babası Şeyh Edebali’nin Bilecik’te bulunan türbesinin yanındaki bir yerde, annesi ile beraber bulunmaktadır. Rabia Bala Hatun 1324 yılında vefat etmiştir.

OSMAN BEY’İN EŞLERİ KİMLER?

Osmanlı Devleti’nin ilk padişahı olan Osman Gazi’nin klasik tarihin dışına çıkarsak tek eşi vardı. Fakat birçok tarihçiye göre ise Osman Bey’in iki eşi vardır. İlki Osman Gazi’den sonra tahta geçen Orhan Gazi’nin annesi olan Malhun Hâtûn, Anadolu Selçuklu Veziri Ömer Abdülaziz Bey’in kızıydı. Osman Gazi’nin ikinci eşi olan Râbi’a Bala Hâtûn ise, Osman Bey’in akıl hocası Şeyh Edebali’nin kızı ve Şehzade Alâaddin’in annesiydi. Fakat Malhun Hâtûn ile Râbi’a Bala Hâtûn’un aynı kişi olduğu da söyleniyor.

OSMAN GAZİ İLE NASIL EVLENDİ?

Günümüzde bazı çevreler ısrarla Osman Gazi’nin farklı evlilikler yaptığını belirtmiştir. Peki Rabia Bala Hatun ve Malhun Hatun Osman Bey’in eşi mi? Bunun cevabı Osmanlı’nın kuruluş hikayesinde gizlidir.

Osman Bey’in Şeyh Edebali’nin tekkesinde gecelemesi ve odasında bulunan Kur’an’a hürmet ederek orada uzanmaması üzerine rüyada, Şeyh Edebali’nin göğsünden çıkan bir ayın kendi koynuna girmesi ve orada bir çınara dönüşerek büyümesi ardından tüm dünyayı kaplamasını görmesi, Rüyayı Edebali’nin kızıyla evleneceğini ve onların soyundan güçlü bir devletin kurulacağı şeklinde yorumlamasıdır.

Osman Gazi’nin Malhun Hatunla evliliği Aşıkpaşazade’de şöyle geçmektedir: “Şeyhe haber virdi. Şeyh eydür: “Oğul Osman! Padişâhlık sana ve nesline mübârek olsun, ve benüm kızım Malhûn senün helâlin oldı,” der.

Klasik tarihçiler rüya olayının bir efsane/uydurma olduğunu söyleyerek, Osmanlı Devletinin kuruluşundaki manevi dinamikleri yok saymaya çalışmışlardır. Yapılan araştırmada Osman Gazi’nin başka eşinin olup olmadığı konusunun net olmadığını görülmüştür. Fakat Bala Hatun veya Rabia Hatun isimli başka bir eşi de olabilir. Ama bu durum Malhun hatunun Şeyh Edebali’nin kızı Orhan Beyin’de annesi olma gerçeğini değiştirmez.

Peki sorun veya onların bu konudaki delilinin kaynağı nedir? Sıkıntı isimlerden kaynaklanıyor. Çünkü bu hanımın ismi kaynaklarda farklı farklı geçmektedir. Yani aslında aynı kişinin isminin kaynaklarda farklı farklı geçmesinden kaynaklanan bir kargaşa yaşanmaktadır.

OSMAN BEY’İN ÇOCUKLARI   

Çoban Bey Melik Bey Orhan Gazi Hamid Bey Bazarlu Bey Alâeddin Ali Bey Şehzade Ertugrul Fatma Melek Hatun

Editör: TE Bilisim