Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan tarafından desteklenen ‘Sıfır Atık’ projesinden esinlenerek, okul idaresince hayata geçirilen uygulama, velilerin de desteğiyle bir şenliğe dönüştü. Öğrenciler, anne-babalarının destekleriyle, plastik atıklardan elbise ve aksesuar yaparak birbirinden güzel tasarımlara ortaya çıkardı.

Törende açılış konuşmasını yapan Okul Müdürü Hayati Telefoncu, projeye verdikleri önemin altını çizerek çocuklarla bu konuda işbirliği içinde olduklarını belirtti.

Geleceğin umudu çocukları en güzel şekilde hayata hazırlayan öğretmenlerden Ayşe Çaylı, Şükriye Cünedioğlu ve Gonca Apaydın’ın koordinatörlüğünde gerçekleşen etkinliğe diğer sınıf öğretmenlerinden de büyük destek geldi. Anneler tarafından hazırlanan kıyafetler 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı sebebiyle okulda düzenlenen törende sergilendi.

Etkinlikten büyük memnuniyet duyduklarını belirten bir öğrenci velisi, çevre bilincinin çocuklara küçük yaşta öğretilmesinin gelecekte büyük faydasının görüleceğini söyledi. Veliler, etkinlik için okul yönetimini örnek çalışmasından dolayı tebrik ederken çevrenin korunması, atıkların çevreye atılmaması konusunda hatırlatmada bulundu. Veliler, çocukların çevrenin korunmasının önemini küçük yaşta uygulamalı olarak görmeleri, bu uygulamanın diğer okul ve kurumlara da örnek olması noktasında birleşti.

SIFIR ATIK PROJESİ

“Sıfır Atık”; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedef olarak karşımıza çıkıyor.

ENERJİ KAYBI

Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertaraf edilmesi hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden oluyor. Dünya üzerinde nüfus ve yaşam standartları artarken tüketimde de kaçınılmaz şekilde bir artış yaşanıyor. Tüketim artışı, doğal kaynaklar üzerindeki baskıyı artırarak dünyanın dengesini bozmakta, sınırlı kaynaklar artan ihtiyaçlara yetişemiyor. Bu durum göz önüne alındığında, doğal kaynakların verimli kullanılmasının önemi ortaya çıkıyor. Bu nedenle son yıllarda tüm dünyada sıfır atık uygulama çalışmaları hem bireysel hem kurumsal hem de belediye genelinde yaygınlaşmaya devam ediyor.

İSRAFA SON

Sıfır atık projesiyle sağlanacak avantajlarla verimliliğin artması, temiz ortam kaynaklı olarak performansın artması ve israfın önüne geçildiğinden maliyetlerin azaltılması amaçlanıyor. Çevresel risklerin azalmasının sağlanması, çevre koruma bilincinin kurum bünyesinde gelişmesine katkı sağlandığından çalışanların “duyarlı tüketici” duygusuna sahip olmasının sağlanması, ulusal ve uluslararası pazarlarda kurumun “Çevreci” sıfatına sahip olmasının sağlanmasıyla birlikte saygınlığın da arttırılması hedefleniyor.

Editör: TE Bilisim