Sanayi Sicil Belgesi İçin Gerekli Evraklar

2021 yılı Sanayi Sicil Belgesi için gereken belgeler şöyle sıralanır:

SANSİC A, SANSİC B ve SANSİC C formları Ticaret Sicil Gazetesi ya da Esnaf Sicil Gazetesi Kapasite raporu Kira sözleşmesi (gerekli durumlarda) Dilekçe

Sanayi Sicil Belgesi her şehirde bulunan Sanayi ve Ticaret İl Müdürlükleri tarafından çeşitli kuruluşlara verilen bir belgedir. Bu belge aşağıdaki özelliklere sahip işletmelere sunulabilir:

Sanayi kuruluşları Tamir işiyle ilgilenenler Enerji santralleri Elektrik santralleri İnşaat firmaları

İşletmelere sunduğu faydalı özellikler sayesinde tercih edilen bu belgenin geçerlilik süresi 2 yıldır. İşletmelerin yer aldığı kentteki Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunarak belgenin yenilenmesi gerekir.

Sanayi Sicil Belgesi Ne İşe Yarar?

Sanayi sicil belgesinin avantajlı özellikleri arasında şunlar yer alır:

Çeşitli kamu kuruluşlarından gelen maddi destek

Dolaylı olarak sağlanan istihdam Kamu ihale kanununda avantajlı bir pozisyon Elektrik faturalarında indirimli Mal teslim ederken yapılan ihraç kaydında KDV muafiyeti

Sanayi Sicil Belgesi Aldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilir?

Sanayi sicil belgesi olanların dikkat etmesi gerekenler şu maddelerle sıralanabilir:

İşletmenin adı, üretim konusu, iş sahası, kapasite raporu, adresi değiştiğinde yada işletme kapatıldığında 30 günlük süre zarfında İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü’ne bu durumlar bildirilmek zorundadır. Her sene hazırlanan Yıllık İşletme Cetveli yılın dördüncü ayının sonuna dek bildirilmelidir. Farklı lokasyonlarda tesisleri bulunan işletmelerin her bir tesis için ayrı kapasite raporu oluşturması gerekir. Aynı lokasyonda birden fazla işletme faaliyet gösteriyorsa bu işletmelerin faaliyet alanlarının farklı olması, bulundukları ortamların ayrı olması, SSK ve oda kayıtlarının ayrı ayrı yapılmış olması, firma personellerinin ayrı kayıt edilmesi ve kapasite raporlarının firmalara özel olması gerekir. Sanayi Sicil Belgesi kaybolduğunda bu durum yerel bir gazetede ilan şeklinde duyurulur. Sonra bu gazete kupürü, dilekçe, kapasite raporunun onaylı bir kopyası, işletme yetkililerinin imza sirküleri ve yetki belgesiyle birlikte kayıp başvurusu yapılır. Belge 2 yılda bir yenilenmelidir. Yenilenme vakti geldiğinde dilekçe, eski belge, kapasite raporu kopyası, Ticaret Sicil Gazetesi, işletme yetkilileri imza sirküleri ve yetki belgesiyle birlikte yeni belge çıkarılabilir.

Sanayi Sicil Belgesi Yaptırmama Cezası Ne Kadar?

Sanayi sicil belgesiyle ilgili para cezaları kendi aralarında farklı gerekçelere sahiptir ve fiyat aralığı 456 TL ile 1833 TL arasında değişir. Sanayi faaliyeti gösteren işletmeler işbaşı yaptıktan sonra 30 gün içinde bu belgeyi almalıdır. Bu belgeye sahip olmamanın cezası 914 TL’dir. İşletmeyle ilgili isim, iş kolu, adres vb. gibi değişikliklerin Sanayi Bakanlığı’na bildirilmemesinin cezası da aynı şekilde 914 TL olarak belirlenmiştir. Çeşitli teftişlerde yada gerekli herhangi bir durumda bu belgenin yetkililere gösterilmesi gerekir. Belgeyi yetkililere göstermemenin cezası 456 TL’dir. Belgede sahtecilik yapmanın cezası ise 1833 TL olarak belirlenmiştir.

Yıllık İşletme Cetveli Nasıl Doldurulur?

Yıllık İşletme Cetveli doldurma işlemi şu adımlar takip edilerek yapılır:

E-devlet’e ve Sanayi Sicil İşlemleri’ne girilir.

Ciro (TL cinsinden) ve kapasite toplam yıllık oranı yazılır. Çalışan bilgisine dair kutular boş bırakılmadan doldurulur. Belli bir çalışanın yer almadığı işletmelerde o unvanın yer aldığı kısma 0 yazılır. Tüketilen enerji miktarı (elektrik, benzin, doğalgaz vs.) kaydedilir. Üretim şekline dair kategoriler seçilir. Üretim şekline dair finansal bilgiler girilir. Atık maddelerle ilgili bilgiler girilir. İl Müdürlüğüne Gönder butonuna basılır.

Yıllık işletme cetveli her sene muhakkak doldurulması gereken evraklar arasında yer alır. Sanayi Sicil Belgesi ile ilgi sorun yaşanmaması adına her işletme bu konuya özen göstermelidir.

Editör: TE Bilisim