Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul Projesi’nin ÇED sürecinde itirazları değerlendirdiklerini ve ÇED raporunu bugün itibarıyla onayladıklarını bildirdi.

Bakanlık binasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurum, Kanal İstanbul’un, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının görev alanı içerisinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile birlikte yürüttükleri bir proje olduğunu vurgulayarak “ÇED sürecini, planlama sürecini bakanlığımızın yürüttüğü, yine uygulama süreçlerinde imar uygulamalarının bakanlığımız nezdinde yapılacağı ve asrın projesi diyeceğimiz Boğaziçi’ni, İstanbul Boğazı’nı koruma ve kurtarma projesidir. Boğazımızın özgürlük projesidir” ifeadelirini kullandı.

Projesi içerisinde akıllı şehir uygulamalarının gerçekleştireceğini ancak kanalın iki yakasındaki nüfusun 500 bini aşmayacağını belirten Kurum “Bugün ÇED sürecinde, değerlendirmeleri yaptık, itirazları değerlendirdik ve ÇED raporumuzu bugün itibarıyla onaylamış durumdayız. 1/100.000 ölçekli planımız askıya çıktı, 5000 ve 1000 ölçekli uygulama İmar Planlarının da hazırlığını yapıyoruz. İnşallah onları da 4-5 ay içerisinde tamamlayacağız ve uygulamaya geçireceğiz.” dedi.

İMAMOĞLU’NDAN AÇIKLAMALAR

ÇED raporuna verilen onayın ardından İstanbul Büşükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan karşı hamle geldi. Konuya ilişkin açıklama yapan İmamoğlu ÇED raporuna itiraz edeceklerini açıkladı.

ÇED raporuyla ilgili on binlerce kişinin başvuruda bulunduğunu iddia eden İmamoğlu, “Süreci takip etmeye devam edeceğim. Bugün askıda kalan 1:100.000 imar planına itiraz edeceğiz. Bakanlık tarafından düzensiz hiçbir bilgilendirme yapılmaksızın, düşünceler alınmaksızın bir karar verilmiştir. Ben bugün bu plana itirazımı vereceğim. Süreci bununla da bitmiyor. Rapora kişilerin hukuku çerçevesinde, mahkeme açma hakkını kullanacağım” ifadelerini kullandı.

İmamoğlu’nun açıklamalarının ardından itiraz dilekçesini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunduğu belirtildi.

Editör: TE Bilisim