UDEF, 13.Uluslararası Öğrenci Buluşması ile bu yıl bir ilke imza attı. Canlı yayın, Azerbaycanlı uluslararası öğrenci Yusuf Familli’nin yaptığı kelamların en güzeli olan Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.  “Dünya ile Buluş” sloganı düzenlenen online final programına 61 ülke 111 şehirden canlı bağlantı gerçekleştirildi. Yöresel dans gösterilerinin sergilendiği online final programında ayrıca ilk kez e-bilet sistemi üzerinden kullanıcılar aldıkları biletler ile kendilerine bir program hatırası oluşturdu ve bilet üzerinde yer alan kod numaraları ile de canlı yayında gerçekleştirilen çekilişte sürpriz hediyeler kazanma fırsatını yakaladı. Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın ve Ak Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten ise programda hazır bulundu.

ÇOK SAYIDA KURUM VE STK BAŞKANI ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERİ SELAMLADI

YTB Başkanı Abdullah Eren, YEE Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Birol Akgün, TİM Başkanı İsmail Gülle, İHH Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, AGD Genel Başkanı Salih Turhan, TÜGVA Genel Başkanı Enes Eminoğlu ve TGSP Ömer Faruk Terzi, programa video mesaj yolu ile katılım sağladı. Gönderdikleri video mesajları ile UDEF’e uluslararası öğrenci çalışmalarında gösterdiği başarılı çalışmalardan ötürü teşekkür eden Kurum ve STK başkanları ayrıca uluslararası öğrencileri de selamladı.

61 ÜLKE 111 ŞEHİRDEN CANLI BAĞLANTI

”Dünya ile Buluş” sloganıyla yola çıkılan organizasyonda her yıl yapılanın aksine 61 ülke 111 şehirde düzenlenmesi planlanan etkinlikler Kovid-19 pandemisi sebebi ile yerini 61 ülke 111 şehirden canlı bağlantıya bıraktı.

Bu yıl ilk kez online olarak UDEF Youtube kanalı üzerinden canlı yayınla düzenlenen 13.Uluslararası Öğrenci Buluşması Final programına Malezya’dan İzmir’e, Antalya’dan Filistin’e, Trabzon’dan Nijer’e kadar 61 ülke 111 şehirden canlı bağlantı gerçekleştirildi.

ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERİN YEREL DANS GÖSTERİLERİ CANLI YAYINA RENK KATTI

Yüzlerce ülkeden binlerce izleyiciyi ekran karşısına kilitleyen 13.Uluslararası Öğrenci Buluşması Online Final programı canlı yayınında; Endonezya ve Arnavut öğrenciler sergiledikleri yerel danslar ile programda görsel bir şölen oluşturdu.

TEŞEKKÜRLER CUMHURBAŞKANIM, İYİ Kİ VARSIN TÜRKİYE VE  İYİ Kİ VARSIN UDEF

13.Uluslararası Öğrenci Buluşması Online Final programı canlı yayınında, Türkiye’de eğitim alan uluslararası öğrenciler adına selamlama konuşmasını gerçekleştiren, Arakanlı misafir öğrenci Sumaya Siddique Ahmed “Ülkemizde karşılaştığımız birçok sorunlara rağmen, bizlere bir fırsat tanıyan Türkiye’de geleceğin dünyasına çok daha iyi şartlar altında hazırlanıyoruz. Bugün Türkiye’de Bangladeş’ten, Bosna-Hersek’ten, Somali’den, Yemen’den ve daha birçok ülkeden uluslararası öğrenci ile yüksek öğrenimimize devam ediyoruz” dedi.

Sumaya Siddique Ahmed konuşmasının devamında:

Türkiye’de eğitim gördüğümüz süre boyunca, sadece pozitif ilimleri öğrenmekle kalmıyor bizleri geleceğin dünyasına hazırlayacak ve ufkumuzu genişletecek birçok alanda da kendimizi geliştirme imkânı bulabiliyoruz. Bu vesile ile gelecekte her birimiz ülkelerimize çok daha iyi bir şekilde hizmet etme fırsatı bulabileceğiz.

Ülkelerimize döndüğümüz zaman en iyi şekilde kullanacağımıza, dünyanın daha iyi, daha yaşanabilir bir yer olması ve bizden sonraki nesillerin daha iyi şartlar altında yetişebilmesi için çok çalışacağımıza söz veriyoruz.

Bizlere bu imkanları sunan başta Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve geldiğimiz ilk günden bu yana bizlere ev sahipliği yapan Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu’na çok teşekkür ediyoruz. İyi ki varsın Türkiye ve iyi ki varsın UDEF.

ÜLKEMİZİN BÜYÜK BİR EĞİTİM ÜSSÜ HALİNE GELMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ

UDEF Başkanı Dr. Mehmet Ali Bolat, UDEF ailesi olarak, Türkiye’nin bir eğitim üssü haline geldiğini göstermek, ülkemizde okuyan 200 bin uluslararası öğrenciyi gündeme taşımak, kamuoyunda farkındalık oluşturmak, kardeş olduğumuzu hatırlatmak, onlara en iyi şekilde ev sahipliği yapmak, onları dünya ile buluşturup onlarla birlikte dünya ile buluşmak için 16 yıldır çalışmaktıklarını söyledi.

Yurtiçinde 68 dernek ve gönüllülerimizle, yurtdışında ise 82 ülkedeki gönüllülerimiz ve partnerlerimizle uluslararası öğrenci çalışması konusunda öncü bir kuruluş olma yolunda emin adımlarla ilerlediklerini aktaran Bolat, “Uluslararası Öğrenci Buluşmalarının sloganı olarak ‘Dünya ile buluş’ ifadesini kullandık. Dünyayla buluşmak ülkemizin büyük bir eğitim üssü haline gelmesi ve uluslararası öğrenci buluşmalarında gösterdiğimiz birlik ve beraberliliği hayatımızın diğer alanlarında da uygulamakla mümkündür. Bizde bunun için gayret göstermeye devam edeceğiz”

ULUSLARARASI ÖĞRENCİ BULUŞMASI TÜRKİYE MEZUNLARINI BİR ARAYA GETİRİYOR

Uluslararası öğrenci buluşmaları vesilesi ile farklı coğrafyalardan binlerce Türkiye mezunun bir araya geldiğini belirten TUMED Başkanı Dr. Ergash Jumaev; “Uluslararası öğrenci buluşması dünya ile buluşmanın, farklı coğrafyalardan eğitim vesilesiyle yola çıkmış milletlerin bir araya getirmesiyle, bu alanda  Türkiye’deki en önemli etkinliklerinden bir tanesidir. Türkiye’deki uluslararası öğrencilerin yanı sıra Dünyanın çeşitli yerlerindeki Türkiye mezunlarının birbirileri ile buluşabileceği Öğrenci buluşmasının bu sene 13.sünün finalini yapmaktayız” dedi.

GAÜN Rektörü Prof. Arif Özaydın da, üniversitede eğitim gören 5 bin 800 misafir öğrencinin 10 bine çıkaracağı sözünü vererek, Biz sadece mühendis, tıpçı yetiştirmeyiz, insan yetiştiririz ve bu insanları gönderdiğimizde o coğrafyada bizim temsilcimiz olacaktır.” dedi.

DÜNYAYA HUZUR, ADALET VE MEDENİYET GÖTÜREN BİR NESLİN TEMSİLCİLERİYİZ

AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten, dünyaya huzur, adelet, medeniyet götüren bir neslin temsilcileri olduklarını ifade ederek, “Sayın Cumhurbaşkanımızın 5’ten büyüktür demesi elbette çok önemli ama bu sadece siyasi güçle olacak değil, ekonomi, sanayi, ticaret tarım ama aynı zamanda bütün gönül coğrafyamızdan yetişmiş bugünkü nesillerin destekleriyle yeniden bir dünya demenin vakti geldi de geçiyor. Elbette yeni dünya düzeni güncelleniyor, Türkiye de bu yeni dünya düzeni içerisinde en önemli yeri alacak sizlerin de destekleriyle.” ifadelerini kullandı.

ULUSLARARASI ÖĞRENCİ KARDEŞLERİMİZ BİZİM İÇİN KIYMETLİ

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, misafir öğrencileri kendi canı, kendi kardeşi olarak gördüklerini belirterek, şunları söyledi:

“Bizim gönül coğrafyamızdan gelen kardeşlerimizi özellikle çok kıymetli buluyoruz. Sizin burada olmanızın aslında dünya barışı açısından, dünyanın huzuru, geleceği açısından da çok önemli. Bilim yuvasında bilimle vicdanı eğer birleştiremezsek, iyi insan yetiştiremiyoruz. Robot yetiştiriyoruz, makine yetiştiriyoruz, matematikçi, kimyacı yetiştiriyoruz ama iyi insan ve adaletli nesil yetiştirmek için bizim bir hedefimiz var. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bir duruşumuz var. Haklının güçlü olduğu bir dünya kurulması için dünya 5’ten büyüktür adalet anlayışı için bizim hem dünyada hem gönül coğrafyamızda söylenecek çok sözümüz var ama bugün için kendimizi çok iyi yetiştirmemiz lazım.”

DÜNYA 5’TEN BÜYÜKTÜR İDEALİMİZ VAR

Gaziantep Valisi Davut Gül, yeni dünya düzenin kurulduğunu belirterek, “Bu yeni dünyanın adil bir dünya olması lazım. Bunun için de dünyanın neresinde olursak olalım, her birimize bir görev düşüyor. Farklılıklarımızı zenginlik olarak düşünüyoruz. Türkiye hiçbir kültürü, hiçbir ülkenin kendi yaşamasını kendine benzetme gibi bir ideali ya da amacı yok. Ama Türkiye’nin her ülkenin adil olması, her ülkenin kendi coğrafyasında bağımsız olması, her ülkenin kendi ayakları üzerinde durması ve Sayın Cumhurbaşkanımızın tabiriyle dünyanın 5’ten büyük olduğuna dair bir ideali var. Bunu da gerçekleştirecek olan bu ülkenin kendi insanı, yani sizlersiniz.” diye konuştu.

BU KARDEŞLİK RUHU İLE YARININ DÜNYASINA HEYECAN KATACAĞIZ

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, program kapsamında gönderdiği video mesajında, gençlerin yarınlara hayırlar getirmesini diledi.

Pandemi nedeniyle fiziki olarak buluşma gerçekleştirilemese de gönüllerdeki heyecanın, birlik, beraberlik ve kardeşlik ruhunun bu toplantıyı uzaktan da gerçekleştirdiğini ifade eden Kasapoğlu, şunları söyledi:

“Ülkemizin dört bir yanında dünyanın dört bir tarafından gelen kardeşimizi, genç öğrenci arkadaşlarımızı ağırlıyor olmak ve yurtlarımızla, üniversitelerimizle, tesisimizle her şekilde her imkanda birlikte olmak bizler için ayrı bir mutluluk. Ülkemizin sunduğu bu imkan, genç arkadaşlarımız tarafından azami derecede istifade edilmesi ve onların eğitimleri sonrası gittikleri ülkelerinde yine ülkeleri ve ülkemiz arasındaki kuracakları köprü, aydınlık yarınlarımız için çok ama çok anlamlı bir başlangıcı ifade ediyor. Bu anlamda değerli genç arkadaşlarıma tıpkı bugün olduğu gibi bu kardeşlik ruhunu yarın da en güçlü şekilde muhafaza etmemizin ve bu kardeşlik ruhuyla yarınların dünyasına çok ayrı, çok anlamlı heyecanlar katacağımızı biliyorum. Gençlik ve Spor Bakanlığımız yurtlarıyla, gençlik merkezleriyle, gençlik kamplarıyla ve spor tesisleriyle sağladığımız tüm imkanlarıyla ülkemizin ve yurt dışından değerli arkadaşlarımızın her daim yanında olmaya devam edecek. İnşallah bu salgın süreci en kısa sürede tüm insanlık olarak atlatmayı ve siz değerli genç arkadaşlarımızla daha yakın bir şekilde buluşmayı temenni ediyorum.”

13. Uluslararası Öğrenci Buluşması’nın finaline video mesaj gönderen Fuat Oktay, yükseköğretim için Türk üniversitelerini seçen, çıktıkları ilim yolculuğunda yolu Türkiye’den geçen tüm misafir öğrencileri gönülden selamladığını söyledi.Yurt dışından ülkeye gelen misafir öğrenci ve akademisyenleri, Anadolu irfanı ile kucakladıklarını aktaran Oktay, “Tarihin ilk üniversitelerini topraklarında barındıran bir ülke olmanın tarihi sorumluluğuyla, cihanşümul bilim anlayışımızın misafir öğrencilerimizle zenginleştiğine inanıyoruz.” ifadesini kullandı.

“Bizim nazarımızda Türkiye dışından ülkemize okumak için gelen öğrenciler, gönül coğrafyamızla kucaklaşmamızın bir vesilesidir.” diyen Oktay, şöyle devam etti:

“Bu bilinçle, yurt dışından Türkiye’ye öğrenim görmeye gelen her bir öğrencimize üniversitelerimizin olduğu kadar kalbimizin kapılarını da açtık. Kendi evlatlarımızın istikbali için ne kadar titizlikle çalışıyorsak misafir öğrencilerimizin geleceği için de aynı titizlikle hareket ettik. Misafir öğrenciler için burs imkanları, ortak diploma programları, bölüm kontenjanlarının artırılması, sağlık sigortası işlemleri ve ikamet izinlerinin kolaylaştırılması gibi alanlarda önemli kolaylıklar sağladık ve yeni adımlar atmaya da devam ediyoruz.”

MİSAFİR ÖĞRENCİLERİN ORYANTASYONUNA YÖNELİK FAALİYETLERİ DESTEKLİYORUZ

Oktay, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) gibi kurumlar ve UDEF gibi sivil toplum kuruluşları aracılığıyla, misafir öğrencilerin oryantasyonuna yönelik faaliyetleri de desteklediklerini belirterek, Türkiye’de yükseköğrenimlerini tamamlayıp ülkelerine dönen mezunlarla da sürdürülebilir iletişim kurmayı önemsediklerini kaydetti.Türkiye’de eğitimini tamamlayıp kendi ülkelerinde bakan olan, üst düzey yönetici, iş insanı, akademisyen olan çok sayıda kişi bulunduğunun altını çizen Oktay, “Sizler de ülkelerinize döndüğünüzde özel sektörde, kamuda ya da sivil toplum kuruluşlarında inşallah önemli görevler üstleneceksiniz.” dedi.”

Kendinizi daha iyi bir geleceğe hazırlamanız için Türkiye’de bulunduğunuz süre içerisinde, akademik yeterliliğin yanı sıra sosyal ve kültürel alanda da kendinizi en iyi şekilde geliştireceğinize inanıyorum.” ifadesini kullanan Fuat Oktay, sözlerini şöyle tamamladı:

“Sevgili gençler, misafir öğrenci sayımızı 350 bine yükselterek dünyada en çok uluslararası öğrenci barındıran ilk 5 ülke arasına girmeyi, sizler gibi daha nice kardeşimize ev sahipliği yapmayı hedefliyoruz. Türkiye bugün olduğu gibi yarın da uluslararası öğrencilerin ikinci evi, güven içinde yaşadığı yuvası olacak. Bu duygularla uluslararası öğrenci haraketliliğinin oluşturduğu zenginliğe dikkatleri çekerek, Türkiye’nin bir eğitim üssü haline gelmesine katkıda bulunan UDEF’e ve Uluslararası Öğrenci Buluşmaları’na katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. Hepinize eğitim hayatınızda ve kariyerinizde başarılar diliyorum. Allah’a emanet olun.”

ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERİMİZ İLE HER DAİM BİRLİKTE YOL YÜRÜMEK İSTİYORUZ

T.C Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan 13.Uluslararası Öğrenci Buluşması Online Final programımıza gönderdiği mesaj ile iştirak etti.

“Dünya ile Buluş” temasıyla bu sene 13’üncüsü düzenlenen Uluslararası Öğrenci Buluşmalarının başarılı ve verimli geçmesini, misafir öğrenciler için hayırlara vesile olmasını Rabbim’den niyaz ediyorum diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan mesajının devamında ise:

Gerek kendi imkanlarıyla gerekse Türkiye Burslarıyla üniversitelerimizde öğrenim gören tüm uluslararası öğrencilerimize muvaffakiyetler diliyorum.

Uluslararası öğrencilerimizin ve mezunlarımızın her birini Büyük Türkiye Ailesinin birer mensubu olarak görüyoruz.

Hangi coğrafyadan gelirse gelsin, Türkiye’de eğitim görüp ülkesine dönen veya bir başka yere giden tüm kardeşlerimizle hayatın her alanında birlikte yol yürümek istiyoruz.

Kendi alanında ülkemizin en başarılı sivil toplum kuruluşlarından olan UDEF’in, misafir öğrencilerimizin Türkiye ile  olan bağlarını ve irtibatlarını güçlü tutmaya yönelik çalışmalarını takdirle karşılıyoruz.

Rabbim birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi ve yol arkadaşlığımızı daim eylesin diyor, bir kez daha sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.

Editör: TE Bilisim