Furkan Benli-İstanbul/ÖZEL HABER

İsrail Başbakanı Netanyahu ile Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed Nobel Barış Ödülüne aday gösterildi.

İsrail’da yayın yapan The Jaresalem Post gazetesinde yer alan habere göre Netanyahu ve Bin Zayed, İsrail’in Arap komşularıyla ilişkilerini normalleştirmesinin kapısını açan barış anlaşmaları imzalaması nedeniyle Kuzey İrlanda’nın ilk Başbakanı Lord William David Trimble tarafından aday gösterildi.

ARABULUCU TRUMP ADAY DEĞİL

İsrail Başbakanlık Ofisi’nin de konu hakkında açıklama yaptığını belirten haberde Nobel Barış Ödülüne adaylığın bugün gösterildiği ve Trimble’nin Kuzey İrlanda’daki çatışmayı çözme çabalarından dolayı 1998 yılında Nobel Barış Ödülü aldığı hatırlatıldı.

Kuzey İrlanda’nın ilk Başbakanı Lord William David Trimble.

Haberde ayrıca Trimble’nin eski bir ödül sahibi olması nedeniyle, Nobel Ödül Komitesi’nin Netanyahu ve Bin Zayed’in adaylığının kabul edilme olasılığının daha yüksel olduğu belirtildi.

Anlaşmaya aracılık eden ABD Başkanı Donald Trump’ın ise aday gösterilmediği bildirildi.

DÖRDÜNCÜ KİŞİ OLABİLİR

Öte yandan haberde Netanyahu’nun ödülü almasının ardından, 1901’den bu yana ödülü alan dördüncü İsrailli olacağına dikkat çekildi.

1978’de eski Mısır cumhurbaşkanı Enver Sedat ve eski İsrail Başbakanı Menachem Begin’e 1979’da İsrail-Mısır barış anlaşması dolayısıyla ödül verilmişti. Ödül İsrail ile bir Arap devleti arasında verilen ilk Nobel Barış Ödülü niteliğini taşıyor.

İsrail ile BAE ve Bahreyn arasında varılan “ilişkilerin normalleştirilmesine” yönelik anlaşmalar, başkent Washington’daki Beyaz Saray’da ABD Başkanı Donald Trump (sağ 2), İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (sol 2), BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed Al Nahyan (sağda) ve Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Raşid ez-Zeyani’nin (solda) katılımıyla imzalanmıştı.

FİTNE ANLAŞMASI

Ekim ayında onaylanan İsrail-BAE anlaşması, İsrail ile bir Arap devleti arasında var olan üçüncü anlaşma oldu ve onu Bahreyn ile onaylanan anlaşma izledi.

Uzun süredir başta BAE olmak üzere Körfez ülkeleri ile İsrail arasında perde arkasından yürütülen ciddi temas süreci, ABD Başkanı Donald Trump’ın 13 Ağustos’ta BAE ile 11 Eylül’de de Bahreyn’in İsrail’in barış anlaşmasına vardığını duyurmasıyla alenileşmiş oldu.

15 Eylül’de Beyaz Saray’da düzenlenen resmi törende, İsrail ile BAE ve Bahreyn arasında “ilişkilerin normalleştirilmesine” yönelik anlaşmalar imzalanmıştı.

İsrail’in terör saldırıları nedeniyle Filistin’de binlerce insan katledildi ve göçe zorlandı.

İsrail basını ve uzmanlara göre, İsrail ile normalleşme sürecinde sırada Umman, Sudan ve Suudi Arabistan var.

SAVAŞ SUÇU BM RAPORUNDA

İşgalci İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında bugüne kadar binlerce insan katledildi ve milyonlara yakın Filistinlinin evi yıkılarak göçe zorlandı. Son olarak 2014’te 51 gün süren İsrail’in hava ve kara harekatını da içeren terör saldırılarında 530’u çocuk 302’si kadın 2 bin 100’den fazla Filistinli vefat etti. 10 binden fazla Filistinli de yaralandı.

Yemen’de BAE hava saldırılarında yaralanan ve evleri yıkılan insanların çaresizliği…

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde kurulan uluslararası Yemen heyeti tarafından yayımlanan raporlarda ise BAE’nin Yemen saldırıları sonucunda 11 milyondan fazla çocuk insani yardıma muhtaç. Yine 8 milyon çocuk da açlık tehdidiyle karşı karşıya. 6 yıldır devam eden savaşta 112 binden fazla kişinin öldüğü belirtiliyor.

Nobel Barış Ödülü, Alfred Nobel’in vasiyeti uyarınca, her yıl ulusların ve halkların kardeşliği, silah ve orduların azaltılması, ve barış kongreleri düzenlemek için en çok çaba sarfeden kişi, kişiler veya kuruluşlara Oslo’daki Norveç Nobel Komitesi tarafından verilir.

Libya’da bozguna uğrayan BAE, Türkiye’ye karşı yeni çatışma alanı arayışında

Dünya

Habere Git

Libya hükümeti, BAE ve diğer Arap ülkelerin Hafter’e verdiği desteğin ayrıntılarını açıkladı

Dünya

Habere Git

Sudan İslam Fıkıh Konseyi işgalci İsrail’le normalleşmenin haram olduğu fetvasını yayınladı

Dünya

Habere Git

Netanyahu önce bombaladı sonra dalga geçti!

Dünya

Habere Git

Editör: TE Bilisim