Durim Abazi / İstanbul / Özel Haber

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, Kosova ile AB arabuluculuğundaki müzakereler yoluyla bir uzlaşma sağlanamazsa, gelecekte “donmuş” ihtilafın “çözülebileceği” konusunda uyardı ve bu da Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çatışmanın türüne işaret etti.

Faşist Aleksandar Vuçiç, Brüksel’deki görüşmelerde ne olursa olsun, “ülkeyi her zaman olası herhangi bir saldırgandan korumak” için ekonomik ve askeri açıdan güçlendirmeye devam edeceğini Kosova’ya tehditler savurdu.

Kosova Cumhurbaşkanı görevini yürüten Meclis Başkanı Vjosa Osmani, bu açıklamayla ilgili NATO ve AB’yi bu şiddetli savaş tehdidine yanıt vermeye çağrıda bulunarak, “Avrupa Birliği ve NATO’nun Vuçiç’in yaptığı bu şiddetli savaş tehdidine yanıt vermesini bekliyorum.” ifadelerini kullandı. Kosova Cumhuriyeti Başbakanı Avdullah Hoti de, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiçi’nin açıklamalarının iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi, nihai bir anlaşmaya varılması ve karşılıklı tanıma lehinde olmadığını vurguladı. Hoti, bu açıklamanın, Sırbistan’ın uluslararası toplumun güvencesi altında bölgede kalıcı barış ve ekonomik kalkınma için verdiği tüm taahhütlere aykırı olduğunu kaydetti.

“RUSYAN’NIN YAVRU KÖPEĞİ”

Kosova Dışişleri Bakanı Meliza Haradinaj-Stublla, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç’in “savaşa tehdit” olarak yorumlanan açıklamalarına sert tepki gösterdi. Twitter’daki yaptığı bir paylaşımda, Haradinaj-Stublla, Vuçiç’e “Rusya’nın köpek yavrusu” adını verirken, NATO’nun tamamını tehdit ettiğini kaydetti.

Kosova Demokratik Partisinin başkan görevini yürüten Enver Hoxhaj da Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda, uluslararası toplumdan hızlı bir tepki gelmesi gerektiğini dile getirdi.

Hoxhaj, balkanlardaki barışın tek tehdidi Vuçiç’in olduğunu belirterek, “Bölgesel istikrar ve barışa yönelik tek tehdit, Miloseviç’in Sırp hükümeti ve güvenlik aygıtındaki takipçileri olmaya devam ediyor. Aleksandar Vuçiç’in yorumları, uluslararası toplumdan hızlı bir yanıt istiyor. “Bölge ancak Sırbistan Kosova’da işlediği soykırımla karşı karşıya kaldığında hareket edebilir.” değerlendirmesini yaptı.

NATO’dan yapılan açıklamada ise, diyalogdan yana olduklarını belirtildi.

“Koshare cehennemi’ni unutma”

Kosova Savunma Bakanı Anton Quni ise, Vuiçiç’in Kosova ile barış çabalarının başarısızlıkla sonuçlanabileceğini söyleyen açıklamasına tepki göstererek, şu ifadelere yer verdi: “Savaş istemiyoruz, ancak savaş kaçınılmaz hale gelse, her zamanki gibi kazanacağız.”

Ayrıca “Koshare cehennemi”nin de unutulmaması gerektiğini anımsatan Bakan Quni, sözlerini şöyle sürdürdü: “Savaşla hiç ilgilenmiyoruz, barış içinde yaşamak istiyoruz ama savaş kaçınılmazsa her zamanki gibi kazanacağız. Koshare cehennemini unutma!” 1999’da Koshare’de yaşan savaşta Sırp Birlikleri büyük yenilgiye uğramıştı.

Editör: TE Bilisim