İtalya’nın önemli havalimanlarından bir tanesinde ilginç bir olay yaşandı. Bir genç, havalimanının Wi-Fi ağına bağlandığında verilerinin bir internet sitesi ile paylaşıldığını fark etti. Siteyle ilgili araştırma yapan genç, hiç beklenmedik sonuçlarla karşılaşırken bir veri güvenliği skandalını ortaya çıkardı.

Wİ-Fİ AĞINDAN HIRSIZLIK

Webtekno’dan Eray Kalelioğlu’nun haberine göre, olay İtalya’da bulunan “Milano-Malpensa Havalimanı”nda gerçekleşti ve Tim Perry isimli bir genç tarafından fark edildi. Perry, bir süre beklediği havalimanının Wi-Fi ağına bağlandığında verilerinin doğrudan “smartadserver.com” isimli bir internet sitesine gönderildiğini anladı. Bu internet sitesi ile ilgili araştırma yapan genç adam, hiç beklemediği bir sonuçla karşılaştı.

VERİLERİ PARA KARŞILIĞINDA SATIYOR

Söz konusu site, kullanıcıların internet hareketlerini takip ederek bunu pazarlama sektöründe kullanıyor. Diyelim ki bir şekilde bu internet sitesine verileriniz gönderildi. Bu site sizin verilerinizi ilgili kurumlara para karşılığında satıyor. Bunun doğal bir sonucu olarak da internette yapmış olduğunuz bir ürün araması, yeniden tarafınıza gösteriliyor. Yani bu kurumun aracılığıyla ürününü pazarlayan bir satıcı, sizi hedef kitlesi olarak belirlemiş oluyor.

50 BİNDEN FAZLA SİTEYİ KULLANMIŞ

Öte yandan smartadserver.com, verilerin nasıl kullanıldığı veya hangi verilerin kullanıldığı noktasında şeffaf davranmıyor. Perry, ufak bir araştırmayla bu internet sitesinin kendi cihazına ait “MAC” adresini bile kaydettiğini söylüyor. Bu internet sitesiyle ilgili derin bir araştırmaya yapmaya karar veren genç, bu internet sitesinin, kullandığı gelişmiş hedefleme aracıyla 1.5 milyar farklı kullanıcıya eriştiğini ve bu işlemin, 50 binden fazla site ve uygulama aracılığıyla yapıldığını ortaya çıkarıyor.

Tim Perry bu durumu havalimanı yetkililerine de bildirdi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan havalimanı yetkilileri, bu sorunun giderilebilmesi için bilgi işlem birimine gerekli talimatların verildiğini söyledi.

EN DEĞERLİ ÜRÜN MÜŞTERİNİN KENDİSİ!

Ancak bu durum günümüzdeki en değerli ürünün bizzat müşterinin kendisi olduğunu gözler önüne sererken ve birçok büyük şirket  hakkındaki bu yöndeki iddiaların da boy olmadığını ortaya koydu.

Editör: TE Bilisim