Kömürhan Köprüsü ne zaman, hangi ilde açılacak? Kömürhan Köprüsü nerede? Açılışıyla dünyada sayılı köprüler arasında yer alacak Kömürhan Köprüsü’nün ne zaman açılacağı vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Hangi il açılacağını merak eden vatandaşlar sıklıkla köprünün detaylı özelliklerinin araştırıyor. Vatandaşlar, Doğu Anadolu Bölgesinde 16 ilin bağlantı noktası haline gelecek köprünün nerede olduğunu merak edip sorguluyor. Peki, Kömürhan Köprüsü ne zaman, hangi ilde açılacak? Kömürhan Köprüsü nerede? İşte detaylar…

KÖMÜRHAN KÖPRÜSÜ NE ZAMAN, HANGİ İLDE AÇILACAK?

Toplam uzunluğu 5 bin 155 metre olan projede 2 bin 400 metre uzunluğunda çift tüp tünel, bir adet 660 metre gergin eğik kablolu köprü ve bir adet 123 metre uzunluğunda betonarme köprü bulunan yeni Kömürhan Köprüsü, ters Y tipi kule olarak tasarlandı.

Eyfel Kulesi’nde kullanılan çelik miktarına eşit olan 7 bin ton çelik kullanılan Kömürhan Köprüsü’nün kaynak boyunun yaklaşık 450 kilometre, çelik segmentlerin kule bağlantısını sağlayan kablo uzunluğunun ise 853 kilometre olduğu bildirildi.

DÜNYADA 4. SIRADA YER ALACAK

Ters-Y tipi kule olarak tasarlanan Kömürhan Köprüsü tek pilon ve orta açıklığı 380 metre özelliğiyle dünyada 4. sırada yer alacak. Bağlantı yolları, köprü ve tünel ikincil işleri ile birlikte proje 2020 yılının sonlarına doğru bitirilmesi planlanmıştı.

Yeni Kömürhan Köprüsü, teknik özellikleri bakımından Türkiye inşaat sektörü için bünyesinde yenilikler içeren örnek projelerden birisi olarak tanımlanıyor.

Elazığ ve Malatya’nın bağlantı noktası Kömürhan Köprüsü bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılıyor. Köprü, tek pilonlu ve orta açıklığının 380 metre olması sebebiyle dünya literatüründe 4. sırada yer alıyor.

Köprünün yapımında Eyfel Kulesi’yle aynı miktarda çelik kullanıldı. Kömürhan Köprüsü veya diğer bilinen adıyla İsmet Paşa Köprüsü, Elâzığ-Malatya karayolunun 51. kilometresinde, Fırat Nehri üzerinde bulunmaktadır.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından, mevcut köprünün bulunduğu noktada kesintiye uğrayan Malatya- Elazığ illeri arasındaki kesimin bölünmüş yol bütünlüğünün sağlanması, yol standartlarının iyileştirilerek daha konforlu ve güvenli ulaşım tesis edilmesi amacıyla 2014 yılında Karakaya Baraj Gölü üzerinde yapımına başlanan Yeni Kömürhan Köprüsü ve bağlantı tünelindeki çalışmalar tamamlandı.

KÖMÜRHAN KÖPRÜSÜ NE ZAMAN, HANGİ İLDE AÇILACAK?

Kömürhan Köprüsü bölgede, Malatya, Elazığ, Bingöl, Diyarbakır, Batman, Van, Muş, Şırnak, Hakkari, Mardin, Siirt, Tunceli, Erzurum, Şanlıurfa, Kars ve Bitlis olmak üzere 16 il için lojistik açıdan önemli bir yere sahip geçiş noktası olacak.

Yeni Kömürhan Köprüsü ve bağlantı tüneli bünyesinde bulunan her biri 2 bin 400 metreden oluşan toplam 4 bin 800 metrelik çift tüp Kömürhan Tüneli’nin de beton kaplaması dahil yapımı tamamlandı.

‘Özel teknolojik köprü’ sınıfındaki köprünün hizmete açılmasıyla Malatya ve Elazığ arasındaki güzergah 1 kilometre kısalacak.

Büyük ölçüde yerli teknoloji, yerli mühendislik ve iş gücüyle yürütülen gergin eğik askılı tipte, 660 metre uzunluğunda ve 23 metre genişliğindeki modern köprünün iki yakasında, iş makinelerine Türk bayrağı asıldı. Yeni Kömürhan Köprüsü ve bağlantı tünelinin, bağlantı yolları ve ikincil işleri de bitti.

Köprünün açılışı bugün Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katılımıyla yapılacak.

Editör: TE Bilisim