Halep’te verilen ateşkes kararının ardından sivillerin tahliyesini engellemeye çalışan İran çeteleri sivillerin bulunduğu otobüslere ve tahliye güzergâhına saldırı düzenledi. Tahliye sürecini İHA’larla takip eden Rusya ise, Esed/Hamaney rejiminin konvoya saldırmasına tepki gösterdi. Rusya Halep’te ateşkesi bir kez daha ihlal eder ve konvoya ateş açarsa Esed rejimi ve İranlı milislere karşılık verme tehdidinde bulundu.

Yaklaşık 5,5 yıl devam eden iç savaşın en acı görüntüleri Halep’ten yansıdı. Özellikle kasım ayının ortalarında Rusya’nın hava desteğini alan Esed/Hamaney rejimi Halep’i haritadan sildi. Son olarak yaklaşık 100 bin sivili 6 kilometrekarelik alana sıkıştıran rejim güçleri katliama başladı. Yoğun görüşmeler ve alınan garantilerin ardından salı günü ateşkes konusunda anlaşmaya varıldı. Bütün dünya, sivillerin Halep’ten çıkmasını beklerken, İran destekli Pers milislerinin sivillerin çıkışına izin vermediği ve bölgeye kara harekâtı başlattığı haberi geldi. Pers teröristleri saldırıda çok sayıda tankın yanı sıra top, havan ve füze gibi ağır silahlar kullanırken, devrimciler de direnmeye devam etti. Gece boyunca devam eden görüşmelerin ardından yeniden ateşkes kararı verildi.

Keskin nişancılar devrede

İkinci ateşkes kararının ardından dün ilk tahliyeler de saat 9’dan sonra başladı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ilk yaralı grubun otobüslere bindiğini ve otobüslerin hareket ettiğini duyurdu. Edinilen bilgiye göre, kuşatma bölgesinden tahliye edilmek üzere otobüslere bindirilen sivillerin bulunduğu araç konvoyu Ramuse semtine hareket edip rejim güçlerinin kontrol noktasına yaklaşarak beklemeye başladı. Bu sırada İran komutasındaki Şii milislerin cephe hatlarından keskin nişancılar, sivillerin üzerine ateş açtı. Saldırıya ilişkin açıklama yapan Sivil Savunma yetkilisi Mahmud Navlo, saldırıda 4 kişinin öldüğü bilgisini verdi.

Rusya ile İran’ın arası açılıyor

Rusya’nın, Esed/Hamaney rejimi çetelerinin konvoya ateş açarak ateşkesi ihlal etmesi halinde karşılık vereceği tehdidinde bulunduğu öne sürüldü. İddiaya göre, Rusya, Halep’te ateşkesi bir kez daha ihlal eder ve konvoya ateş açarsa Esed rejimi ve İranlı milislere karşılık verme tehdidinde bulundu. Yaşanan bu gelişmelerin ardından Halep’teki tahliye konvoyu yeniden hareket etti. Esed/Hamaney rejimi savaş uçakları ile İran komutasındaki Pers milisler, bu sefer de doğu Halep’ten yola çıkan ilk tahliye konvoyunun güzergâhında yer alan Raşidin bölgesine saldırdı. Birkaç saatlik aradan sonra yeniden yola çıkan 17 otobüslük konvoy rejim kontrolündeki 4 kilometreyi geride bırakarak Halep’in batı kırsalına ulaştı.

İran vahşetin dünyaya anlatılmasından endişeleniyor

Halep Türkmenleri Derneği Genel Sekreteri Ahmet Zeynel Mahli, Halep’teki tahliyeleri engellemeye çalışan Esed/Hamaney rejiminin tahliyelerden sonra bölgede yaşanan vahşetin dünyaya anlatılacak olmasından endişelendiğini söyledi. Mahli, Esed’in soykırım yaptığı yerde zafer konuşması yapmaya hazırlandığını iddia etti. Türkmen Milli Hareket Partisi Gaziantep Yönetimi ve Siyasi Temsilcisi ve Halep Türkmenleri Derneği Genel Sekreteri Ahmet Zeynel Mahli, Halep’te yaşanan soykırımı değerlendirdi. Mahli, tahliyeler olması gerekirken ağır bombardımanların devam ettiğini ve geçmişte de ateşkes sağlandığı halde ateşkese uyulmadığını söyledi. “Esed, Halep’te zafer konuşmasına hazırlıyor” diyen Mahli, “Soykırım yaptığı yerde Esed’in, yılbaşına kadar zafer konuşması yapacağına dair bilgiler alıyoruz. Halep’te, Rusya, İran’ın desteği ile Esed’in saldırmasından anlaşılıyor. Eğer Esed zafer konuşması yaparsa Batılı ülkelere ‘Suriye’yi terörden temizledim’ diyecek. Suriye halkını terörist olarak görüyor, teröristleri de halk olarak görüyor. Aslında en büyük katliamcı kendisidir” dedi.

Tehlikeli koridor

Bölgede tahliye için bekleyen 22 bine yakın insan bulunuyor. Tahliyenin yapılacağı koridor boyunca 27 ayrı silahlı grup bulunuyor ve sivilleri taşıyan konvoy açık hedef halinde. İran destekli Şii grupların konvoya yaptığı silahlı saldırı ve Esed yanlılarının konvoylara saldırısı bu riski iyice arttırdı. Tahliyelerin başlamasıyla beraber ise bölgede yaşayan sivillerin yaşadığı dram bir kez daha gün yüzüne çıktı. Gazeteci Çetin Çetiner, Tahliye sırasında olası bir saldırıda çocukların kaybolma ihtimaline karşı anne ve babaların çocuklarının kollarına, sırtlarına ve vücutlarına silinmeyecek şekilde anne-baba isimleri, doğum yerleri ve tarihlerini yazdığını söyledi.

Editör: TE Bilisim