İbrahim Seçkin Talaş / Ankara / Özel Haber

İstanbul’da 16 milyon kişi yaşıyor. 204 ülke içinden 131’ni nüfusuyla geride bırakan İstanbul’da 11’i devlet olmak üzere 50 üniversite bulunuyor. Yükseköğretimde okuyan öğrenci sayısı 1,2 milyonu buluyor. Türkiye’nin en fazla nüfusa sahip ili, belediye hizmetleri önem arz ettiği mega kent İstanbul’da sorunlara çözüm bulmaktan uzak bir belediyecilik sergileniyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu, seçim döneminde İstanbul’a dair birçok vaatte bulunmuş, “16 milyon İstanbulluya dokunduk”, “İsrafı bitireceğim, tasarruf dönemini başlatacağım”, “Metro hatları yapacağım”, “İstanbul’un sorunlarını bitireceğim” ifadelerini kullanmıştı. İmamoğlu, göreve geldiği 23 Haziran 2019’dan bu yana vaatlerini gerçekleştirmek yerine, skandallarıyla gündeme geliyor. İmamoğlu’nun vatandaşa vadettiği ve hayata geçirilemeyen projelerinden birkaçı şöyle:

“KAYBEDECEK VAKİT YOK” DEMİŞTİ

Seçim döneminde “1 sene içerisinde 30 kilometre metro hattı yapacağım” sözü veren İBB Başkanı İmamoğlu, bu alanda da maalesef sınıfta kaldı. 0 kilometre metro yapan İmamoğlu, yol yapım projesi çizdirip ihalesini yaptığı bir tane projeyi dahi hayata geçiremedi. İmamoğlu, seçim döneminde “İstanbul’un kaybedecek bir saniyesi bile yok” diyerek vatandaştan göreve gelmek için oy istemişti. Ancak seçimin hemen ardından soluğu yaz tatilinde, Elazığ depreminin ardından da kayak tatilinde aldı. “İsraf var” diyerek belediyenin hizmet araçlarını Yenikapı Meydanı’na dolduran İmamoğlu, belediyeye makam aracı satın alırken tasarrufu unuttu.

“YENİ NESİL METROBÜS” SÖZÜ YALAN OLDU

İBB Başkanı İmamoğlu, seçim döneminde İstanbul’un toplu taşımada yaşanan sorunları dile getirmişti. Metrobüslerin yolcu kapasitesini iki katına çıkaracağını söylemiş, 10 yıllık hizmet süresi dolan metrobüslerin yerine yeni nesil metrobüs sözü vermişti. Ancak bırakın bu vaadi yerine getirmeyi, İstanbullu salgın döneminde sıkış tıkış bir şekilde toplu taşımada salgın hastalık Kovid-19’a terk edildi. Vatandaşların birçoğu, toplu taşımada yaşanan balık istifi görselleri sosyal medya platformları üzerinden dile getirdi. İmamoğlu’nun gerçekleşmeyecek vaatleri de vardı. Seçimden önce Marmaray’ın kuzeyinde iki yakadaki raylı sistemleri birbirine bağlayan yeni bir boğaz geçişi yapılacağını söyledi. Uzmanların birçoğu projenin maliyetli olacağı yönünde görüş bildirirken, İmamoğlu, Ulaştırma Bakanlığı’nın aynı lokasyon içerisinde 2015’te başlattığı Büyük İstanbul Tüneli’ni unuttu.

DEPREM SEFERBERLİĞİ RAFA KALKTI

1999 Marmara Depremi ve sonrasında yaşananlar akla gelince “İstanbul’da bir daha deprem olursa” endişesi o dönemden bu yana tartışılan bir konu oldu. Uzmanlar, İstanbul’a uzak noktalarda olan sarsıntıların ardından bile İstanbul’u tartışarak, depreme dair tahminlerini televizyonlarda anlattı. Uzmanların üzerinde birleştiği konu, İstanbul’un yeterince dönüştürülemediği oldu. Seçim döneminde İstanbul’da deprem seferberliği başlatacağını ve kentsel dönüşüm vurgusu yapan İmamoğlu, bu vaadinden de uzak bir görüntü sergiledi. İBB Meclisi’nde yaptığı konuşmada, İBB Deprem Seferberlik Planı’nı devreye soktuklarını belirten İmamoğlu, “İstanbul’u güçlendirmek için kolları sıvıyoruz ve bir seferberlik başlatıyoruz” ifadesini kullanmıştı. AK Parti döneminde hazırlanan 1 milyar 18 milyon TL olan deprem bütçesini yüzde 65 düşürerek, 347 milyon liraya düşüren İmamoğlu, bu meselede de sözünde durmadı.

Editör: TE Bilisim