Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/Arnavutluk

Vetevendosje iki Arnavut devleti arasında ortak bir pazar için gümrük birliği ve “Millet yolunda”ödenen verginin kaldırılmasını talep ediyorlar. Tiran’daki Vetevendosje’je göre, Sırbistan, Makedonya ve Arnavutluk’un liderlerinin Mini-Schengen’in kurulması için başlattığı çalışmaları hakkında, Kosova ile Arnavutluk arasındaki ve ayrıca Kosova ile Sırbistan arasındaki anlaşmaların daha önceki başarısızlıklarını örtmek için yapıldığını söyledi.

Tiran’da Vetevendosje Merkezinin Müdürü Boiken Abazi, Kosova medyasına Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın da eleştirdiği yürüyüş hakkında bilgi.

“MİNİ SCHENGEN’E KARŞIYIZ”

Mini Schengen’in kurulma iddiasına kategorik olarak karşı çıktıklarını belirten Boiken Abazi, “Ulusal kahraman anıtı Gjergj Kastriot Skanderbeg’den Adem Jashari’ye kadar 28 Kasım’da saat 12: 00’de barışçıl bir yürüyüş düzenleyeceğiz.Çağrımızda, bu yürüyüşle ilk önce davaların birleşmesi için birlikoluşturmak istediğimizi açıkça belirttik.Yapacağımız yürüyüşle ilgili olarak gerçekten sahip olduğumuz şartlardan biri, ülkenin entegrasyonunu engelleyen yol üzerindeki vergileri kaldırmak.Bu nedenle, ulusal sorunun sadece bir sembol meselesi olmadığına, davalarını birleştiren ve adımları ulusal birliğe doğru bütünleştirerek bir araya getiren ortak bir proje olduğuna inanıyoruz.Çokça bahsettiğimiz bir diğer adım ise, gümrük birliği, üreticilere, hem Kosova hem de Arnavutluk’taki çiftçilere aynı ekonomideki aynı seviyede olan üreticilere yardımcı olacak bir Arnavutluk-Kosova ortak pazarı” ifadelerini kullandı.

KURTİ’NİN KATILMASI KESİN DEĞİL

Abazi, bu yürüyüşün çok büyük olacağı konusunda iyimserdi, ancak Vetevendosje Hareketi lideri Albin Kurti’nin ön saflarında olacağını kesin bilgi vermeyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Katılımına gelince, ona bağlı olacak. Vetevendosje Başkanı Albin Kurti’nin hazır olup olmayacağına dair sekmelerde kalmayı beklemiyoruz.Bu yürüyüşü Arnavutluk’taki Vetevendosje merkezinde bulunan vatandaşlarla birlikte gerçekleştireceğiz. Ancak Kosova, Kuzey Makedonya ve diğer bölgelerde yaşayan Arnavutlar’ın da katılımını bekliyoruz.”

Başbakan Edi Rama’nın yürüyüşe verdiği tepki, Tiran ‘ın VetevendosjeMerkezinin yöneticisi, asılsız olarak nitelendirdi. Abazi’ye göre, 28 Kasım sadece idari Arnavutluk’a değil, tüm Arnavutlara ait ve dolayısıyla herhangi bir amaç için yürüyüş yapma hakkına sahip.

Editör: TE Bilisim