İbrahim Seçkin Talaş / Ankara / Özel Haber

Türkiye’de siyasi tarihin karanlık sayfalarına denk düşen darbeler demokrasinin gelişiminin engellenmesi için ülkenin içinden kopup iktidarı milletin desteğiyle alanlara karşı vesayet oluşturmuş, birçok hak kaybına, insan hakları ihlallerine neden olmuştu.

DEMOKRASİ KILIFLI DARBE HEVESİ

Yasakçı zihniyetin vücut bulan son örneği CHP’li Fikri Sağlar, katıldığı bir televizyon programında, 28 Şubat Süreci’nde insan hakları ihlallerine neden olan, başörtüsü üzerinden ayrımcılığın ayyuka çıktığı dönemleri hatırlatarak, kirli zihniyetin halen devam ettiğini gözler önüne serdi. Sağlar, “Türbanlı hâkimin adaleti yerine getireceğinden kuşkuluyum” diyerek skandal ifadeler kullanmış, tepkiler çığ gibi büyümüştü.

Son olarak yandaş Can Ataklı, yayınladığı bir videoda darbe içerikli sözler sarf ederek, yasakçı dönemin dışladığı başörtüsünü diline dolayan Sağların ardından yeni bir skandala imza attı. Video yayınlayan Ataklı, “Darbe, hem de bugünün koşullarında darbe yapabilecek kabiliyet yok” diyerek demokrasi kılıflı darbe hevesini açıkça ortaya koydu.

Can Ataklı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gitmesi için ‘büyük bir afetin ya da büyük bir askeri yenilginin gerektiğini’ söyleyerek, tabiri caizse ‘yuh artık’ dedirtti.

“DARBEYE MEŞRUİYET KAZANDIRDI” YORUMU

Demokratik bir ülkede iktidarın değişimi için sandık yerine ‘askeri yenilginin gerçekleşmesine’ bel bağlayan kirli zihniyet, Ataklı’da kendini gösterdi.

Yandaş gazeteye konuşan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ise, “Eğer Menderes, 25 Mayıs 1960 günü Eskişehir’de erken seçim tarihini açıklasaydı, 27 Mayıs askeri darbesi büyük bir olasılıkla önlenebilirdi” diyerek son günlerde sık sık dile getirilen ‘darbe, başörtüsü’ içerikli skandal açıklamalar gibi gündem oldu. Başbuğ’un sözleri sosyal medyada tartışılırken, ifadelerin darbeye meşruiyet kazandırdığı yorumları yapıldı.

BİR DİĞER UMUTLARI ÖĞRENCİ EYLEMLERİ

Darbe içerikli sözlerin tartışıldığı dönemde, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Melih Bulu’ya karşı eylemler düzenlenirken, eylemcilere CHP’den destek geldi. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, “Boğaziçi Üniversitesi ve destek veren diğer üniversite öğrencilerine bir vatandaş olarak teşekkür ediyorum her şeyden önce” diyerek örgütlü dayanışma vurgusu yaptı.

Editör: TE Bilisim