Bilindiği üzere İl, yerel yönetim birimlerindendir. Vali hükümet tarafından atanarak resmi bir göreve getirilir. Valiler, hükümetten gelen emirleri uygular. Özellikle yarışma ve ödevlerde sık sık karşımıza çıkan “İlleri kim yönetir? Valinin görevleri nelerdir?” sorularının cevabını sizler için hazırladık. Peki İlleri kim yönetir? Valinin görevleri nelerdir? İşte cevabı….

İLLERİ KİM YÖNETİR?

İli kim yönetir? Cevabı Vali İlçeyi kim yönetir? Cevabı Kaymakam Köyü kim yönetir? Cevabı Muhtar İlçe belediyesini kim yönetir? Cevabı Belediye Başkanı

VALİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?

Vali, illeri yönetmesi için hükümet tarafından görevlendirilen kişidir. Valiler, cumhurbaşkanlarını temsilen bulunur. Yargıç ve hakim sınıfında yer alan yargı mensuplarıyla askeri personelin bir kısmı valinin emri altında değildir. Fakat valiler, kolluk kuvvetlerinin başındadır ve il içerisinde teşkilatın da başında yer alır.

VALİNİN SORUMLULUKLARI NELERDİR?

Vali; görev ve sorumlulukları şöyle sıralanır;

İdari amir olarak ilin idaresi ile ilgilenmek, Devlete bağlı müessese, işletme ve iş yerlerinin denetimlerini yapmak, Kolluk kuvvetlerine vereceği emir ve direktifler ile suç işlenmesini önleyip kamu düzen ve huzurunu sağlamak, Jandarma, polis, gümrük muhafaza ve diğer özel kolluk kuvvetlerinin il içerisinde yerini gerekli olan durumlarda geçici ya da kalıcı olarak değiştirmek, İl özel idaresini denetlemek ve il halkının ortak ihtiyaçlarını gidermeye yönelik çalışmalar yapmak, İl özel idaresinin bütçesini hazırlamak.

NASIL VALİ OLUNUR?

Vali olmak isteyen kişilerin, öncelikle üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk ya da İşletme gibi fakültelerinden mezun olup İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavında başarılı olması gerekir. Gerekli tecrübeyi kazanan kaymakam ya da diğer İçişleri Bakanlığı çalışanları, yine İçişleri Bakanlığı tarafından vali olarak önerilir, Bakanlar Kurulu kararı ve cumhurbaşkanının onaylaması ile atama gerçekleşir. Ayrıca İçişleri Bakanlığına bağlı olarak hizmet veren Emniyet Genel Müdürlüğü çalışanları da vali olarak atanabilir.

Editör: TE Bilisim