2020 itibariyle belirlenen cenaze yardım ödeneği, 801 TL olarak belirlenmektedir. Ölüm(cenaze) yardımı, vefat eden kişinin cenaze işlemlerinin yapılabilmesi için yakınlarına ödenmekte olan bir yardım tutarıdır.

Ölüm yardım ödeneği verilirken Sosyal Sigortalar Kurumu’nun hangi birimine bağlı çalışılmış olduğu önem arz etmektedir. 4C grubu içerisinde çalışıp vefat etmiş olanlar için daha yüksek ödeneklerin çıktığı bilinmektedir.

Cenaze yardım ödemesi yapılırken herhangi bir fatura gösterilmesine gerek olmamaktadır. Yalnızca ölüm belgesi olması halinde herhangi bir evrak zorunluluğuna bağlı kalmadan vefat eden kişinin varislerine belirlenen ödenek teslim edilmektedir.

Ölüm(Cenaze) Yardımı Kimlere Verilmektedir?

Cenaze ödeneği verilecek kişiler, vefat eden kişilerinin varisleri kategorisinde bulunan kişiler olarak bilinmekle beraber şu şekilde sıralanabilmektedir:

Vefat eden kişinin eşi olması halinde, cenaze yardımını alma hakkı eşine verilmektedir. Talep edilmesi halinde cenaze ödeneği vefat eden kişinin çocuklarına da verilebilir. Eşi ve çocuğu olmayanlar için cenaze yardımının vefat eden kişinin kardeşine verilmesi mümkündür. Kimsesiz olanlar için vefat işlemini yapan kişiler, cenaze ödeneği talep edebilmektedirler.

Bunlar Cenaze İşleri tarafından belirlenmekte olup aynı zamanda vefat eden kişinin haklarına da yasal olarak sahip olan kişiler olarak bilinmektedir. Bu nedenle cenaze ödeneği başvurusu yapılırken bu sıralama bazında değerlendirme yapılmaktadır.

Ölüm(Cenaze) Yardımı İçin Başvuru Kriterleri Nelerdir?

Ölüm(cenaze) yardımı ile ilgili başvuru şartları, şu şekilde belirlenmiştir:

Vefat eden kişinin SGK çatısı altında aktif olarak kayıtlı bulunması gerekmektedir. Emekli sandığı üzerinden vefat eden kişiler için 1 yıllık aktif çalışma süreci olması beklenmektedir. Vefat eden kişinin aktif maaşının dışında ek geliri olması halinde cenaze yardımı yapılmamaktadır. SGK bünyesinde bir yıl boyunca primi ödenmiş olması gerekmektedir.

Bu kriterler dahilinde ölüm(cenaze) yardımı doğrudan IBAN hesapları üzerinden yatırılabilmektedir. Bu nedenle başvuru esansında IBAN numarasının beyan edilmesi gerekmektedir.

Cenaze yardımı almak isteyen kişilerin bu kriterleri sağlamaları halinde resmi olarak de beyan edebilecek olmalarından emin olmaları gerekmektedir. Örneğin prim ödemelerinin mutlaka SGK bünyesinde teyit edilmesi önerilmektedir.

Ölüm(Cenaze) Yardım Parası Nereden Sorgulanır?

Ölüm(cenaze) yardım parasının sorgulanması, E-devlet sistemleri üzerinden yapılabilmektedir. İnternet sitesi https://www.turkiye.gov.tr/ olarak bilinen adres üzerinden T.C kimlik numarası ile giriş yapılarak sorgulama işlemleri gerçekleştirilebilmektedir.

Web sitesi üzerinden arama sekmesinde ölüm yardım parası yazılarak istenen sekmeye ulaşılması mümkün olmaktadır. Fakat bu işlemin yapılabilmesi için öncelikli olarak bir E-devlet şifresinin edinilmesi gerekmektedir.

E-devlet şifresini daha önce almayanlar için PTT şubeleri tarafından tek kullanımlık şifreler verilmektedir. Fakat bu şifrelerin mutlaka yenilenmesi gerekmektedir. Aksi durumda sistem üzerinde işlem yapılmasına izin verilmemektedir.

Ölüm yardım parası ile ilgili olarak SGK birimlerine başvuru yapılarak da takip sağlanabilmektedir. Bunun için T.C kimlik numarası üzerinden ödenek işlemlerine dair sorgulama yapılabilmektedir.

Ölüm Yardım Parası Ne Kadar Sürede Alınır?

Ölüm yardım parası alma süresi, vefat durumunun ibraz edildiği tarihten başlayarak beş yıl süre ile kısıtlanmaktadır. Beş yıl sonrasında vefat eden kişiye dair herhangi bir cenaze parası talep edilmesi mümkün olmamaktadır.

Cenaze parasına ilişkin belirlenen bu zaman aşımı, sürecin hakkaniyetli olarak işlemesi adına alınmış bir karar olarak bilinmektedir. Fakat bununla beraber herhangi bir hak kaybı yaşanmaması adına başvuru süreçlerinde acele edilmesi önerilmektedir.

Ölüm(cenaze) yardımı alacak olan vefat eden kişini varislerinin başvuru esnasında ölüm belgelerini yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Bu belge üzerinde yazan tarih ile birlikte bir ibraz yapılmakta ve zaman aşımı da buna göre belirlenmektedir.

Editör: TE Bilisim