Yaban mersinin yararları vücudun farklı kısımlarını etkilemekle birlikte sınırsız sayıdadır. Yaban mersini faydaları ile ilgili şu bilgiler verilebilir:

Kan şekerini düzenler. İdrar yollarındaki bakterileri temizler. Yüksek miktarda antosiyanin içerdiğinden görme kaybını önler. A, B, C vitaminleri ve oldukça fazla çeşitte önemli besin içeriği sayesinde beyin hücreleri ve sinirleri korur. Hafızayı güçlendirir. Yüksel lif oranı ve antioksidan içeriği sayesinde kötü kolesterol birikimini engeller. Böylece kalp sağlığını korur. Sindirim sistemini düzenler ve sindirimi hızlandırır. Bazı kanser türlerine karşı koruma sağlar. Doğal antidepresan özelliği sayesinde sakinleştirir. HIV virüsünün tekrarlama riskini azaltır. Damar sertliği oluşumunu engeller. Gece görüş kabiliyetini artırır. Kalp krizi riskini azaltır. Bağırsak metabolizmasını düzenler. Yağlı bileşiklerin vücuttan atılmasını sağlar.

Yaban Mersini Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Yaban mersini meyvesinin iyi geldiği şeyler kısaca şu şekildedir:

Tip 2 diyabet hastalarının kan şekerinin düzenlenmesini sağlar.

İdrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir. Kabızlığa iyi gelir. İshal giderici bir özelliği sahiptir. Adet döneminin etkisini azaltır ve düzenler. Kan kolesterolünün düşmesine yardımcı olur. Göz yorgunluğunu giderir ve görme bozukluklarını ortadan kaldırır. Gece körlüğünü engeller. Bulantı, mide krampları ve ülseri engeller. Varis ve basur hastalıklarına iyi gelir. Ağız içi yaralarının iyileşmesini sağlar. Dezenfektan özelliği sayesinde iltihaplara iyi gelir.

Yaban Mersininin Cilde Faydası Var Mıdır?

Yaban mersini meyvesinin cilde yararları da bulunur. Özellikle aloe vera jel ile karıştırılıp çökük göz altlarına uygulanabilir. Bununla birlikte göz altı morlukları için de yaban mersini kullanılabilir. Yaban mersini faydaları arasında cilt, önemli bir yer tutmaktadır. Cildin daha sağlıklı, genç, parlak ve sıkı görünmesini sağlayan yaban mersinini düzenli olarak tüketmek de cildin büyük oranda daha sağlıklı görünüm kazanmasını sağlar. Ancak yaban mersinin içeriğinde bulunan maddelere alerjisi veya hassasiyeti olan kişiler yaban mersini tüketimi veya kullanımı konusunda mutlaka bir hekime danışmalıdır.

Yaban Mersini Zayıflatır Mı?

Yaban mersininin kilo verdirme özelliği merak edilmektedir. Genel olarak hızlı kilo vermek isteyen kişiler tarafından tercih edilen yaban mersini etkili bir sonuç vermektedir. Yalnızca kilo vermede değil kilo kontrolü sağlamada da yaban mersini önemlidir. Günlük lif ihtiyacının tamamını karşılayabilmesi sayesinde yaban mersini hızlı kilo verdirir. Yüksek lif değeri sindirim sisteminin çalışmasını sağlar. Liflerin çok tüketilmesi sindirim sisteminin yavaş hareket etmesini sağlar ve bu da uzun süreli tokluk hissi getirir. Bu sayede kilo vermek daha kolay olur.

Yaban mersini diyet listesi içinde yer almalı fakat yapılan diyet çok yönlü olmalıdır. Yani diyet içinde yaban mersini tüketme oranı doğru olmalıdır. Bu nedenle bir diyetisyenden yardım almak en doğrusu olacaktır.

Yaban Mersini Hangi Besinleri İçerir?

Yaban mersininin içeriği şu şekildedir:

84 kalori

1 gram protein 0,5 gram yağ K vitamini C vitamini Manganez Bakır Karbonhidrat

Zengin içeriği sayesinde pek çok hastalığa karşı koruyucu etkisi bulunan yaban mersini, kişinin günlük besin ihtiyacını giderir. Bu sayede düzenli tüketilmesi durumunda sağlıklı bir vücuda sahip olunabilir. Aynı zamanda özel durumlarda belli hastalıklara veya şikayetlere karşı da kullanılabilir. Böylece uzun vadeli korumanın yanında, anlık mevcut şikayetlere de iyi gelir. Yaban mersini faydaları saymakla bitmeyeceği gibi kişinin daha düzenli bir yaşama sahip olmasında da etkilidir. Bu nedenle ülkemizde oldukça az tüketilen ve ciddiye alınmayan yaban mersini tüketimi, farklı şekillerde de olsa gerçekleştirilmelidir.

Editör: TE Bilisim