Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, referandum yoluyla kabul edilen ülke anayasasının toplumun temel değerleri olan toplumsal ve siyasi birliği, uyumu ve istikrarı onayladığını belirtti. Cumhurbaşkanı Nazarbayev, 30 Ağustos Anayasa Günü dolayısıyla yayımladığı kutlama mesajında, 22 yıl önce referandumla kabul edilen anayasanın, ülkedeki laik ve üniter devlet temelini güçlendirdiğini bildirdi. Nazarbayev mesajında, anayasanın bağımsızlığın sağlam temeli, ülkenin başarılı kalkınması ve uluslararası otoritesinin garantörü olduğuna dikkati çekerek, “Anayasa toplumumuzun temel değerleri olan toplumsal ve siyasi birliği, uyumu ve istikrarı onayladı” ifadesini kullandı.

Her yıl kutlanıyor

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, anayasanın modernizasyon sürecinin gerçekleştirilmesinde, demokratik esasların pekiştirilmesinde, halkın refahının arttırılmasında ve ülkenin gelişmiş ülkeler kategorisine girmesi yolunda güçlü bir etken olduğunu vurguladı.

1991’de bağımsızlığını kazanan Kazakistan, ilk anayasasını 28 Ocak 1993’te kabul etmiş, anayasadaki bazı tutarsızlıklar nedeniyle 2 yıl sonra yeni anayasa yapma kararı almıştı. 30 Ağustos 1995’te mevcut anayasa referandumla kabul edilmişti. Ülkede resmi tatil ilan edilen Anayasa Günü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Kazakistan’dan Tacikistan’a yardım

Öte yandan, Kazakistan, Tacikistan’a 914 bin dolar tutarındaki insani yardımı törenle teslim etti. Kazakistan’ın Duşanbe Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, Duşanbe Büyükelçisi Nurlan Seytimov’un 914 bin dolarlık un, et ve süt ürünlerinden oluşan gıda malzemesini Tacikistan Devlet Materyalleri Ajansı Müdürü Sohibjon Ziyadulloyev’e teslim ettiği belirtildi.

Büyükelçi Seytimov, doğal felaketlerin sonuçlarının üstesinden gelmek ve halka zamanında yardım sağlamak için kardeş Tacikistan’a her yıl insani destekte bulunduklarını ifade etti.

Kömür madeninde 3 ölü

Kazakistan’da dün sabah Karaganda eyaletindeki bir kömür madeninde meydana gelen metan gazı sızması sonucu 3 kişinin öldüğü bildirildi.

Editör: TE Bilisim