İğdenin yararları saymakla bitmek bilmemektedir. Latince adı Elaegnus olan iğde, her mevsimde ayakta kalmayı başarabilen bir bitkidir. Kurak iklimlerde ve zor koşullarda da yaşamını sürdürebilen iğdenin faydaları arasında kanser riskini azaltmak gibi ciddi etkiler yer almaktadır. İğdenin kanıtlanmış olan diğer faydaları da şunlardır:

C vitamini açısından zengindir, grip gibi hastalıkları önler A ve E vitaminleri açısından da zengindir Omega 7 açısından zengin olduğu için dokularda kolajen üretimini artırır, yaraların hızlı iyileşmesini sağlar Bağırsak sorunlarına iyi gelir Yüzde yer alan sivilce ve siyah noktalara iyi gelir İshali durdurucu etkiye sahiptir Böbrek etkinliğini artırır Egzamaya iyi gelir İdrar yolu enfeksiyonlarını önleyici etkiye sahiptir Mide bulantısına iyi gelir Öksürüğe iyi gelir

İğde Nedir?

İğde, küçük ve çekirdekli bir meyvedir. Tam bir şifa deposu olan iğde özellikle İç Anadolu bölgesinde yetişmektedir. Güneydoğu bölgesinde de sık rastlanan iğde onlarca hastalığa deva niteliğinde bir bitkidir.

İğde Nasıl Tüketilmelidir?

İğdenin tüketimi tamamen kişinin isteğine bağlıdır. Farklı şekillerde tüketilebilen iğde her halükarda faydalarını gösterecek ve sağlığınızı olumlu etkileyecektir. İğdenin tüketim şekilleriyse şunlardır:

Kaynatıp kalan suyu ağız gargarası olarak kullanabilirsiniz.

İğdenin yapraklarını ve çiçeklerini suda haşlayıp çay olarak tüketebilirsiniz. Olgunlaştıktan sonra meyve olarak tüketebilirsiniz. Çekirdeğini macun haline getirip krem gibi cildiniz için kullanabilirsiniz.

İğdenin Besin Değerleri Nelerdir?

İğdenin besin değeri

zengindir. Omega 7, A, C ve E vitaminleri açısından zengin olan iğdenin 1 adedi 3 kcal enerji vermektedir. 1 adet iğde meyvesinde 0.52 gram karbonhidrat, 0.05 gram protein, 0.02 gram yağ, 0.19 gram lif, 0.83 miligram sodyum, 7.68 miligram potasyum, 0.67 miligram kalsiyum ve 0.01 miligram demir bulunmaktadır.

İğdenin faydaları sahip olduğu zengin besin içeriğinden kaynaklanmaktadır. Bu denli zengin bir içeriğe sahip olan iğde birçok faydanın yanında fazla tüketildiğinde zararlı da olabilmektedir.

İğdenin Zararları Nelerdir?

İğdenin zararları fazla tüketildiğinde ortaya çıkmaktadır. Fazla tüketildiği vakit iğde kabızlık yapmaktadır. Ayrıca çok fazla iğde tüketimi ağızda kuruluğa neden olmaktadır. Karbonhidrat ve şeker oranı yüksek olan iğde kontrolsüz tüketildiğinde alınan fazla kaloriden dolayı kilo almanıza da neden olabilmektedir.

İğde Nerelerde ve Nasıl Kullanılır?

İğdenin kullanım alanları son derece yaygındır. Bir çerez gibi de tüketilebilen iğde taze haliyle komposto yapılarak da tüketilebilmektedir. İğdenin düğer kullanım alanları da şunlardır:

İğde çiçeklerinden reçel yapılmaktadır. İğde çiçeği antiseptik özelliği sayesinde kaynatılıp egzama tedavisinde haricen kullanılabilmektedir.

Yaprak ve çiçekler kaynatılıp içilerek öksürük ve bağırsak bozukluklarında tedavi yöntemi olarak kullanılabilmektedir. Yağ formu sulandırılıp ağız gargarası olarak kullanılabilmektedir. Bahçe ve tarlalarda dekorasyon amaçlı olarak kullanılmaktadır. Erozyon bölgelerinde erozyonu önleyici olarak kullanılmaktadır. Kopan veya kırılan iğde dalları vazoda dekor olarak kullanabilmektedir. Kolonyalara aroma verici olarak kullanılmaktadır. Alternatif tıpta çeşitli hastalıklara tedavi olarak kullanılmaktadır.

İğde Kilo Aldırır Mı?

İğde ve kilo alımı arasında doğrusal bir ilişki vardır. Karbonhidrat, lif ve şeker açısından son derece zengin bir besin içeriğine sahip olan iğde fazla kullanıldığı taktirde yağlanmaya neden olabilmektedir. Kalorisi fazla olan bu besinin boyutunun küçük olmasından dolayı tüketimi fazla olabilmektedir. Bu durumda kişinin fazla kalori almasına neden olarak arta kalan kalorilerin yağ olarak ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

İğdenin faydaları

saymakla bitmezken fazla kullanıldığında zararları da ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden optimum seviyede abartısız bir şekilde tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir:

Hurmanın Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?Sağlıklı BeslenmeHabere Git

Hindistan Cevizi Yağının Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?Sağlıklı BeslenmeHabere Git

Havucun Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?Sağlıklı BeslenmeHabere Git

Editör: TE Bilisim