TBMM ‘de çevre kirliliğini önleyecek Türkiye Çevre Ajansı’nın kurulmasını öngören kanun teklifi kabul edildi. Kurulacak ajans bünyesinde sıfır atık sistemini yürütecek plan ve projeler yer alacak.

Ayrıca kanunla birlikte genellikle şehirlerde kullanılan ve “scooter” olarak adlandırılan elektrikli araçlar da yasal düzenlemeye kavuştu. Kanunda ismi skuter olarak geçen araçları 15 yaşından küçükler kullanamayacak. Skuterlerin sağa ve sola dönüşlerde geçiş üstünlüğü olacak.

SOSYAL MEDYADA İLGİYLE TAKİP EDİLDİ

Öte yandan yasa teklifinin hazırlayıcısı olan AK Parti Konya Milletvekili ve Gençlik Kolları Tanıtım ve Medya Başkanı Selman Özboyacı, çevre kanunu anlatan sosyal medyada videolu bir mesaj yayınladı.

Elektrikli skuter aracıyla dikkat çeken Özboyacı’nın “Derdimiz insan, Derdimiz çevre, Niyetimiz SIFIR ATIK!” notuyla paylaştığı videoda ambalaj kullanımının en aza indirilmesine vurgu yapıldı.

Video kısa sürede sosyal medya kullanıcıları tarafından binlerce kez beğeni aldı. Kullanıcılar, “Genç milletvekiline yakışan bir paylaşım” yorumunda bulundu.

Özboyacı videoda, skuter araçlarının 15 yaşından büyükler tarafından kullanılacağını belirtti ve sıfır atık sistemi ile depozito sistemini anlattı. Sıfır Atık Projesi; İsrafın önlenmesi, kaynakların verimli kullanılması, atık oluşumunun engellenmesi ya da minimize edilmesi amacıyla AK Parti tarafından başlatılmıştı.

Sıfır Atık Projesi kapsamında, atık yağlar ve içecek ambalajlarına ilişkin bilgi veren Özboyacı, Türkiye’de yılda 20 milyar adet içecek ambalajı kullanıldığını hatırlattı. Proje kapsamında düzenlenen “depozito sistemi”ne dikkati çeken Özboyacı, “Depozito sistemiyle içecek ambalajlarının yüzde 90’ını geri dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bu ne işe yarayacak derseniz atık ithalatımız yüzde 40 oranında azalacak” ifadelerini kullandı. Özboyacı, atacakları adımlarla hem çevreye olan duyarlılığı artıracaklarını hem de ülke ekonomisine yıllık 2 milyar lira katkı sağlayacaklarını vurguladı.

Editör: TE Bilisim