Asgari ücret görüşmelerinde sona doğru yaklaşıyoruz. Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’ten asgari ücret 2020 zam taleplerini açıklamasından sonra talep toplanmış oldu. Sendikalar 2020 yılında geçerli olacak yeni asgari ücretin en az 2 bin 578 lira olması gerektiğini belirtti. Peki Asgari Ücret belli oldu mu? Asgari Ücret maaşı zammı 2020 açıklandı mı? Son dakika açıklaması

ASGARİ ÜCRET BELLİ OLDU MU?  DÖRDÜNCÜ TOPLANTI NE ZAMAN?

Sendikalar adına ortak açıklama yapan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, dördüncü toplantıyla ilgili bir soru üzerine tarih bilgisi vermişti. “Konuşmanızda ‘Asgari ücret konusunda iyimser olamıyoruz’ dediniz. Hükümetten nasıl bir teklif geldi?” sorusu üzerine Irgat, 24 ya da 25 Aralık’ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile toplantı yapılacağını, hükümetin görüşünün o gün belirleneceğini söyledi ancak hükümet cephesinden yeni bir açıklama yapılmadı. 4. Toplantının bugün yapılıp yapılmayacağına dair bir gelişme henüz yok.

2020 AGİ VE ASGARİ ÜCRET ZAMMI BELLİ OLDU MU?

Tam bu noktada da, gerek görüşmeleri, gerekse AGİ ve asgari ücret zam oranı son dakika haberlerini yakından takip eden vatandaşların konuya yönelik araştırmaları da artış gösterdi. Bu doğrultuda, ‘2020 Asgari ücret zam oranı belli oldu mu, ne kadar ve kaç TL olacak? sorusunun yanıtı oldukça merak ediliyor. Başkan Erdoğan, yapılan görüşmelerin akabinde geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, asgari ücret zammı ile ilgili bir jest yapılabileceği sinyalini verdi.

SENDİKALARDAN ORTAK ASGARİ ÜCRET TALEBİ

Sendikalar bu yıl ortak asgari ücret talep etme kararı aldılar. Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’in yaptığı ortak açıklamada 2 bin 578 TL’nin üzerindeki bir rakamın değerlendirmeye almayacaklarını bildirdi. Sendikalar adına konuşan Türk-iş başkanı “Resmi enflasyonla halkın enflasyonu arasındaki fark giderek açıldı. Geçim şartlarının dikkate alınması gerekir. Korunması gereken işçidir, işçi ailesidir. Sosyal devlet önce asgari ücret uygulamasında hayat bulmalıdır. Türkiye rekabet şartlarını sadece düşük ücret politikasıyla sürdüremez. Gelişmiş ülkelerde asgari ücret semboliktir, fiili durumda ise gerçek ücretlerin çok üzerindedir. Asgari ücret hesaplanırken aile dikkate alınmamaktadır. Geçtiğimiz günlerde Türk İş Federasyonları vergide adalet talebiyle bir araya gelmiştir.” açıklamasında bulundu ve ekledi “2 bin 578 TL’nin altında olmamak üzere bir ücret bekliyoruz.”

PEKİ İŞVERENLER NE DİYOR?

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada, asgari ücrete son beş yılda dört kez enflasyonun üzerinde artış yapıldığına dikkat çekilerek, bu dönemde yüzde 74’lük TÜFE artışına karşın asgari ücrete yüzde 113 zam yapıldığı vurgulandı.

YATIRIM KARARLARIMIZI ETKİLİYOR

Asgari ücretin beklenenden fazla artışının yatırım kararlarını etkilediğini belirten TİSK açıklamasında “Yeni Ekonomik Program’ın hedeflerine ulaşmak, yeni yatırımlar çekmek, rekabet edilen ülkelere yatırım kaptırmamak, zor durumdaki sektörlerin üzerindeki baskıyı rahatlatmak için yeni asgari ücrette dengeler gözetilmeli. ” dedi.

Editör: TE Bilisim