Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş/Ankara

Malatya’nın Pütürge ilçesi merkezli 5.2’lik depremi değerlendiren Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Türkiye’nin bir “deprem ülkesi” olduğunu belirterek, depreme karşı emniyetli binaların bulunduğu yerleşim yerlerinin inşa edilmesi gerektiğini söyledi. Öğretim Üyesi Ersoy, Türkiye’de sadece Doğu Anadolu fayı, Kuzey Anadolu fayı ve Güney Batı Anadolu’da Girit’e kadar uzanan fay hatlarının bulunduğunu hatırlatarak, yerleşim yerlerinin önemli bir bölümünün fay hattının üzerine kurulduğunu dile getirdi.

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy

KÖTÜ ZEMİNDE DEPREMİN ETKİSİ BÜYÜR

Depremlerin ülkeler için sınav olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Ersoy, Türkiye’nin de bu sınavı en iyi şekilde verebilmesi için depreme dayanıklı yapıları inşa etmesi gerektiğine değinerek, 1998 Adana Depremi’nden örnek verdi. Ersoy, “Adana çevresinde Çukurova var. Nasıl bir zemini var? İçerisinde alüvyon olan sulu, gevşek bir zemin var. 1998’de bir deprem oldu burada. Büyüklüğü de 5.9’du. Neredeyse bugünkü deprem gibiydi. Bin 500 bina ağır hasar gördü, 157 kişi hayatını kaybetti. Depremin verdiği mesaj nedir? Zemin koşullarını dikkate almazsanız, kötü zeminde etki büyür, şiddeti artar” diye konuştu. Ocak ayının sonunda yaşanan 6.8’lik Elâzığ depreminden sonra binaların zarar gördüğünü hatırlatan Ersoy, depremin faylarda oluşturduğu kırıktan devam ettiğini belirterek, şöyle devam etti: “Türkiye’nin her yerinde deprem olabilir hatta küçüklü büyüklü 24 bin deprem olur. Bu yıl ilk üç ayda bu sayı şimdiden arttı. 20 bine ulaştı. Bir artış dönemi içerisindeyiz. Ne yapmamız gerekiyor? Yapıları depreme hazırlamalıyız. Bundan kaçış yok, güvenli binalar yapacağız. İyi zemine yapacağız. Fay hattı üzerine yerleşim yeri kurmayacağız.” Belediyeler tarafından sık sık değiştirilen yerleşim yeri planlarının ‘hata’ olduğunu kaydeden Ersoy, “Yerleşim planı yaparken nerede yeşil alan olacak, nerede toplanma alanı olacak. Nerede soluklanacağız bunların belli olması gerekiyor. Bu planlar ülkenin genelinde bir şekilde bozulmuştur. Siyasi parti ayrımı olmaksızın belediyeler bir araya gelip hatalar yapmışlardır. Çağımızın gereği olarak akıllı binalar ve yerleşim yerleri yapmak gerekiyor. Binanın inşasında iyi malzeme kullanmamız gerekiyor. Artık bunları bulmak da mümkün. 99 öncesinde standartlar iyi değildi. Nispeten bir iyileşme var” dedi.

BÖLGEDE YENİ DEPREMLER OLABİLİR

6.8’lik Elâzığ depreminin ardından yer bilimcilerin Sivrice ilçesiyle Pütürge arasındaki bölgede fay kırıldığını ve enerjinin salınımının gerçekleştiğini vurgulayan Prof. Dr. Ersoy, “Bölgede küçük artçılar, yer yer sarsılmalar olacaktır. Bu stres kaybolmadı, batıya ve doğuya taşındı. Doğu Anadolu fayı yana doğru hareket eden bir faydır. Yakın zamanda yine deprem olabilir. Sahadan toplanan teknik bilgiler bunu gösteriyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilisim