HASAN TAŞKIN / ÖZEL HABER

Türk Standardları Enstitüsü (TSE), İslam İşbirliği Teşkilatı’na bağlı İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) ve Discover Evenst işbirliği ile 15-17 Aralık 2016 tarihlerinde İstanbul’da Dünya Helal Zirvesi (World Halal Summit) gerçekleştirilecek. Organizasyona Ekonomi Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, BDDK, DEİK, TYDTA, KOSGEB, TOBB ve sivil toplum kuruluşları da destek veriyor.

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak olan Zirve ile eş zamanlı olarak Helal Expo Fuarı da düzenlenecek. Üç gün sürecek zirvede ‘Helal Gıda Endüstrisi’, ‘İslami Finans’, ‘Helal Turizm’, ‘İslami Yaşam’, ‘Helal Kozmetik ve Ecza’ konularının ele alınacağı 5 konferans yapılacak. Zirvede bu konferanslarla birlikte Helal konusunun tüm boyutlarıyla değerlendirileceği 16 farklı alt başlıkta 18 oturum düzenlenecek. Dünya Helal Zirvesi’nde tüm oturumlarda yurtiçi ve yurtdışından toplam 90 konuşmacı yer alacak.

Zirvenin ilk gününde ‘Helal Gıda Endüstrisi’ Konferansı başlığı altında, ‘İslam Dünyasının Helal Gıdaya Bakış Açısı’, ‘Dünyadaki Helal Gıda Endüstrisinin Gerçek Resmi: Zorluklar ve Fırsatlar’, ‘Standartlar ve Uygunluk Değerlendirmesi’, ‘SMIIC Üyelerinin Helal Sertifikasyonu ve İlgili Konular Üzerindeki Tecrübeleri’ ve ‘Laboratuvar Uygulamaları Paneli’ konularından oluşan 5 oturum yapılacak.

Zirvenin ilk gününün ikinci Konferansı ‘İslami Finans’ konusunda olacak.

Bu Konferans çerçevesinde; ‘İslami Finansın Bilimsel Varlık Sorunu’, ‘İslami Finans Penceresinden Küresel Ekonomik Krizler’, ‘İslami Finansın Ekonomik İstikrara ve Büyümeye Katkısı’, ‘İslami Finansta Standardizasyon ve Danışma Kurulları’ ile ‘Küresel İslami Finans Merkezinin Önemi’ konuları 5 oturumda ele alınacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımlarının beklendiği zirvenin ikinci gününde protokol konuşmaları gerçekleştirilecek. Protokol konuşmalarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Binali Yıldırım ile birlikte Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İslam Kalkınma Bankası Başkanı, Uluslararası İslam Fıkıh Akademisi Başkanı, Uluslararası Müslüman Âlimler Birliği ve İslam Teşkilatı İşbirliği Genel Sekreterleri konuşmacı olarak yer alacak.

Protokol konuşmalarının ardından ‘Helal Turizm’, ‘Helal Kozmetik ve Ecza’ ile ‘İslami Yaşam ve Tekstil’ konularında Konferanslar yapılacak.

Bu konferanslarda, ‘İnsan ve Helal’, ‘Helal ve Sağlıklı Ürün Üretimi’, ‘Helal Gıda ve Katkı Maddeleri’, ‘Türkiye’de Gıda Denetimleri ve Helal Kesim Uygulamaları’ konularında oturumlar gerçekleştirilecek.

Zirvenin son gününde ‘Helal Gıda Yönetim Sistemleri Çalıştayı’ yapılacak. Zirve bu Çalıştay ile paralel olarak gerçekleştirilecek ‘Helal Endüstrisi Serbest Kürsüsü’ ile sona erecek.

Editör: TE Bilisim