Diriliş Postası Muhabiri Ebubekir Doğan/New York

Dünya genelindeki vaka sayılarının neredeyse üçte biri ABD’de görülmekte. Toplan vaka sayısı 4 milyon 600 bine yaklaşırken, ABD’deki vaka sayısı ise 1 milyon 500 bin sınırına dayandı. Ülkedeki ölü sayısı ise 87 bine yaklaştı. Günde iki bine yakın ölümün yaşandığı Amerika’da virüs kaynaklı yasakların kaldırılması bir başka tartışmayı başlatmış durumda. ABD başkanı Donald Trump salgın boyunca bir düzine hata yaptı ve bu hataların sonucunda milyonlarca insan Kovid-19 salgınına maruz kalırken, binlerce insan öldü. Trump’ın yaptığı hataların en başında salgınla mücadelede, liyakati esas almak yerine yakınlarını görevlendirmesi oldu. Bunlardan en dikkat çekeni ise, damadı Jared Kushner oldu. Salgının hızla yayılması, sağlık sisteminin çökmesi, ekonominin ağır darbe alması gibi problemlerle baş etmeye çalışan ülkede Kongre, Trump yönetimini mercek altına aldı.

TRUMP YÖNETİMİ SORGUDA

Bu kapsamda salgında önemli rol alan kişiler kongre üyeleri tarafından sorguya alındı. Sorguya alınan önemli isimlerden biri de salgın hastalıklarla mücadele merkezinin başındaki isim Dr. Anthony Fauci oldu. Dr. Fauci sorulara verdiği cevaplarla açıkça “Amerika’nın erken bir şekilde yasakları kaldırmasının sonuçları olacağını, ikinci bir salgın sürecinin yaşanmasının büyük olasılık olduğunu” dile getirdi. Dr. Fauci’nin “Tedbirler devam etmeli, hatta sıkılaştırılmalı” mealindeki bu açıklamaları, ekonomiyi bir an önce hareketlendirmek isteyen Başkan Trump’ı memnun etmedi.

Kongre’de ifade veren isimlerden biri olan Dr. Rich Bright ise Trump yönetimini birkaç konuda uyardığını ve bu uyarı sonuncunda görevine son verildiğini iddia ederek, ABD’nin salgınla mücadelede kötü sınav verdiğini sözlerine ekledi. Dr. Bright, Kongre’de verdiği ifadede önümüzdeki kış aylarında Amerika’nın en karanlık zamanlarını geçirebileceğini, bu konuda önlem alınmasının zorunluluğuna işaret etti. Özellikle ABD’nin aşı geliştirmede herhangi geçerli bir planının olmadığını ifade eden Bright, bir an önce aşı çalışmalarına hız verilmesi gerektiğini, bundan sonra da geliştirilen aşının dağıtım şekline karar verilmesi gerektiğini söyledi.

TRUMP’A DESTEK AZALIYOR

Pandemi sürecinde yaşanan başarısızlık Donald Trump’ın hanesine eksi olarak dönüyor. Son yapılan anketlerde Donald Trump ABD’liler tarafından pandemiyle mücadelede başarısız olarak görülüyor. Mart ayında Trump’ın pandemi’yi iyi yönettiğini düşünenlerin oranı yüzde 53 iken bu rakam mayıs ayında yüzde 43’lere düştü. Donald Trump’ın Pandemi’yi kötü yönettiğini düşünenlerin oranı mart ayında yüzde 47 iken bu rakam mayıs ayında yüzde 57’lere çıktı. Başkan Donald Trump’ın verdiği pandemi bilgisine güvenenlerin oranı yüzde 38’de kalırken, güvenmeyenlerin oranı yüzde 62 olarak ölçüldü. Donald Trump’a verdiği bilgilerde güvenmeyen Cumhuriyetçi Parti’yi destekleyenlerin oranı yüzde 15 olurken, bu oran Demokrat Parti’yi destekleyenler arasında yüzde 92 olarak ölçüldü.

“BÜYÜK BUHRAN” YAKINDA!

Kovid-19 pandemisi bütün dünya ekonomisini durma noktasına getirirken bundan en büyük payı şüphesiz Amerika aldı. Amerika’da geçtiğimiz hafta işsizlik maaşına başvuranlarda 3 milyonluk bir artış gözlemlendi. Son sekiz haftada işsizlik maaşına başvuranların sayısı 36 milyon 500 bin kişiye ulaşırken, işsizlik oranı yüzde 14,7 olarak açıklandı. Bu oran 1929 ekonomik buhranından bu yana Amerika’da görülen en yüksek işsizlik oranı olarak kayıtlara geçti. Amerika’daki yatırım uzmanları Amerika’daki işsizlik oranının yıl sonunda yüzde 25’lere ulaşabileceğini, bu oranın 1929 ekonomik buhranından sonra ölçülen işsizlik oranını geçebileceğini tahmin ediyor.

ZENGİNLER DAHA DA ZENGİN OLUYOR

Pandemi sürecinde orta sınıfa ait insanlar işlerini kaybedip aşevleri önünde büyük kuyruklar oluştururken Amerika’nın en zenginleri servetlerine servet kattı. İndependent gazetesinin haberine göre Amerika’da zenginler pademi sürecinde servetlerine tam olarak 282 milyar dolar kattı. Onlardan biri de Elon Mask ve Jeff Bezos.

Pandemi başladıktan sonra polis zoruyla fabrikası kapatılan ve bu uygulamayı faşistlik olarak niteleyen Mask 2020’de servetine 5 milyar dolar kattı. Çalıştırdığı insanların emeklerini sömürmekle suçlanan Amazon sitesinin sahibi Jeff Bezos ise 2020 yılında servetine yaklaşık 25 milyar dolar kattı.

Editör: TE Bilisim