Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, Türkiye ile KKTC arasında doğalgaz boru hattı kurulacağını açıklamıştı. KKTC Başbakanı Ersin Tatar da konuşmasında Türkiye’den kabloyla elektrik alımını gündeme aldıklarını söyleyerek, 80 kilometre uzunluğunda olması planlanan hattın faaliyete geçme zamanı olarak 2025 yılını göstermişti. KKTC-Türkiye doğalgaz boru hattı için iki ülke arasındaki su boru hattının bulunduğu güzergâh öne çıkmıştı.

KONUYU AB’YE TAŞIYACAKLAR

Bu gelişmeler Yunanistan ve özellikle de Güney Kıbrıs basınında gündem oldu. Türkiye’nin “işgal altındaki topraklar” diye niteledikleri KKTC’ye yeni bir  “suç işleme planı” içinde olduğu yazılırken, konunun acilen Avrupa Birliği bünyesinde gündeme getirilmesi ve Türkiye karşısında yaptırım uygulanması hedefiyle harekete geçilmesi gerekliliği vurgulandı. AB hâlihazırda Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmaları nedeniyle Türk kişi ve kurumlara yaptırım uygulayacağını duyurmuştu.

“KÖPRÜDEN ÖNCE SON ÇIKIŞ”

Gelişmenin, Rum  ırkçıların KKTC bayrağı yakmasının hemen sonrasında duyurulmasına dikkat çekilirken, su boru hattının ardından doğalgaz ile “işgal altındaki topraklar”ın tamamıyla Türkiye’nin sömürüsü altına gireceği yazıldı. Nitekim Güney Kıbrıs; su, elektrik ve doğalgaz alanlarında sıkıntı yaşamasıyla biliniyor. Rum sosyal medya kullanıcıların yaptıkları yorumlarda da, Ada’nın kuzey tarafının sonsuza kadar elden çıkmaması için köprüden önce son çıkış olduğuna, bu projenin durdurulması için derhal harekete geçilmesi gerektiğine dikkati çekti.

KIRIM İŞGALİNE BENZETİYORLAR

ABD ve İsrail ile son dönemde çok sayıda ortaklık anlaşması imzalayan Güney Kıbrıs, bölgede bu iki ülkenin en büyük müttefiklerinden biri haline gelmişti. ABD’deki lobiler aracılığıyla Türkiye’ye bu konuda da yaptırım uygulanması gerekliliği, Rumlar’ın tartıştığı diğer konu olarak öne çıkıyor. Öte yandan Türkiye’nin bu hamlesi, Kırım’ı işgal ettikten sonra köprü ile ana karaya bağlayan ve bölgeye derhal doğalgaz-elektrik  hattı kuran Rusya’nın faaliyetlerine benzetildi.

Editör: TE Bilisim