Irak’ta tüm silahlı yapıların Musul’a bağlı Sincar ilçesini terk ettiği iddia edilirken, durumun ihtiyatlı şekilde takip edildiğini belirten Türk güvenlik kaynakları ise henüz teröristlerin bölgeden çıktığını teyit etmedi.

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Tahsin Hafaci, resmi haber ajansına yaptığı açıklamada, “Merkezi yönetim ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında yapılan anlaşmaya göre, Sincar’da araziyi kontrol etme ve güvenliği sağlama görevi federal güçlerindir.” ifadelerini kullandı.

PKK’NIN BÖLGEDEN ÇIKTIĞI TEYİT EDİLMEDİ

Merkezi yönetime bağlı federal polisin ilçenin içinde konuşlandığını kaydeden Hafaci, sınır muhafızlarının da ilçenin dışında, Irak-Suriye sınırında yerini aldığını belirtti.

“Tüm silahlı yapılar, Sincar’ı terk etti.” iddiasında bulunan Iraklı sözcü, ilçede varlık gösteren terör örgütü PKK ile “istişare” sürecini şöyle aktardı:

“Merkezi hükümet ve Ortak Operasyonlar Komutanlığı, anlaşmanın uygulanması için gereken zeminin hazırlanmasında PKK’ya bağlı gruplarla istişarede büyük çaba harcadı. Sincar’daki güvenlik dosyasından Batı Ninova Operasyonlar Komutanlığı sorumludur.”

Türk güvenlik kaynakları ise durumun ihtiyatlı şekilde takip edildiğini belirterek, henüz teröristlerin bölgeden çıktığını teyit etmedi.

PKK’YA KARŞI İMZALAR ATILMIŞTI

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY)  İçişleri Bakanı Reber Ahmed ve Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım Araci, 17 Kasım’da Erbil’de düzenledikleri ortak basın toplantısında, Bağdat ile Erbil arasında 9 Ekim’de imzalanan terör örgütü PKK’nın Sincar‘dan çıkarılmasını da kapsayan anlaşmayı uygulamaya başladıklarını açıklamıştı.

Irak merkezi yönetimi, 20 Kasım’da Sincar‘a federal polise bağlı iki tugay göndermişti.

“IRAK BAYRAĞI DIŞINDA BAYRAK DALGALANMAYACAK”

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Tahsin Hafaci de 25 Kasım’da Irak resmi haber ajansına yaptığı açıklamada, şunları kaydetmişti:

“Ortak Operasyonlar Komutanlığı Komutan Yardımcısı Abdulemir Şammari, Federal Polis Teşkilatı Başkanı Cafer Battat ile Kara ve Hudut Komutanlığı Komutanı Hamid Şatri, Sincar Anlaşması’nın uygulanmasını denetlemek ve yerinde izlemek için Musul’a gitti. Sincar‘da Irak bayrağı dışında hiçbir bayrak dalgalanmayacak ve hükümete bağlı olmayan hiçbir büro açılmayacak.”

BM’DEN DESTEK

Bağdat ile Erbil’in imzaladığı ve terör örgütünün Sincar‘daki varlığını sonlandıracak anlaşma, BM tarafından da destek görüyor.

Editör: TE Bilisim