Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj, kendisinin Sırbistan ve ABD ile ilişkilere benzer yaklaşımlara sahip olduğunu belirten Meclis Başkanı Kadri Veseli’nin açıklamalarına yorum yaptı. Haradinaj, “Başkan Veseli de dahil, hepimiz bir olsaydık, Amerika belki bizi daha fazla desteklerdi.” dedi.

Başbakan Haradinaj, Sırbistan ve ABD aynı dille konuşmadığını vurgulayarak, “Röportajı gördüm, doğru olmayan bir tespit bu, Amerika ile Sırbistan’da olduğu gibi erişimim veya iletişimim yok. Amerika ile omuz omuza vererek Sırbistan’dan ayrıldım bir kere. Sırbistan’la büyük farklılıklarımız var ancak Amerika ile daha az. Amerika ile farkımız bildiğiniz gibi Sırbistan’a uyguladığımız gümrük vergisi. Başkan Veseli de dahil, hepimiz bir olsaydık, Amerika belki bizi daha fazla desteklerdi. Farklı konuşmanın isteği, bizi Kosova olarak incitiyor ve bizi bugün olduğumuz yerde bıraktı.” ifadelerini kullandı.

Haradinaj, Sırbistan’a uygulanmakta olan gümrük vergisine karşı tutumu popülist bir politika olarak algılanmaması gerektiğini kaydederek, “Vatan ve ulusal çıkar konularına bağlılık popülist olarak hesaplanmamalıdır.” şeklinde konuştu.

“Bir olsaydık durum farklı olurdu”

Başbakan Haradinaj, Kosova’dan gümrük vergisini askıya almasını istendiğinde haksız ve mantıklı olmadığını söyledi.

İktidar koalisyonunun sürdürülebilirliği ve diyalog konusundaki anlaşmazlık hakkında sorusuna cevap veren Haradinaj, eğer hepsi bir ses olsalardı, ortada yeni bir durum olacağını ifade ederek, “Veseli’nin ve Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi’nin yanlış tutumları Kosova’yı bu kadar zayıflattı. Öyle ki Sırbistan diyalog masasına oturması için için şart koşuyor.” sözlerine yer verdi.

Haradinaj ayrıca, Sırbistan diyalog masasına oturması için şartlarıu kabul etmeyeceğini ve Kosova’nın inkâr eden ülkeye pazarını açmayacağını söyledi.

Editör: TE Bilisim