Ceyhun Aşirov / Minsk

Bir ay önce Belarus’ta yapılan Başkanlık seçimlerinden sonra ülkede başlayan geniş çaplı protesto gösterilerinden sonra koltuğu sallanan Lukaşenko, Rusya lideri Putin ile görüşmek üzere Soçi’ye geldi.

İKTİDARI İÇİN DESTEK İSTEYECEK

İki lider arasında yapılacak görüşmelerde özellikle Lukaşenko’nun Başkent Minsk’te yapılan gösterileri bastırmak ve iktidarda kalmak için Rusya’dan destek isteyeceği değerlendiriliyor.

ÜLKESİNİ RUSYA İLE BİRLEŞTİREBİLİR

Rusya lideri Putin ise uzun zamandır gündemde olan ve Rusya’nın sık sık dillendirdiği Belarus-Rusya ‘’İttifak Devletleri’’ ve Belarus’un Rusya ile birleşmesi konusunu masaya süreceği belirtiliyor.

SEÇİM SONRASI İNFAL BAŞLADI

Özellikle Minisk’te yapılan 100 bini aşan halk gösterileri ve ardından Belarus’un komşuları Polonya, Litvanya ve Ukrayna’nın Lukaşenko iktidarı ile ilişkiyi kesip muhalefet lideri Svyatlana Tsihanouskaya’nın seçimi kazandığını öne sürmeleri, 27 senedir iktidarda olan Lukaşenko için soğuk duş etkisine neden oldu.

TSİHANOUSKAYA: YAPACAĞI ANLAŞMALAR HUKUKEN GEÇERSİZ

Öte yandan muhalefet lider Tsihanouskaya, söz konusu görüşmesi ile ilgili açıklama yaparak ‘’Putin’in Lukaşenko ile ilgili yapacağı anlaşmalar hukuken geçersiz olacak, alınan kararları yeni hükümet tanımayacak çünkü Belarus halkı Lukaşenko’yu seçmedi’’ dedi.

Tsihanouskaya,Putin’i de eleştirerek ‘’Ben teessüf ediyorum ki sizler halkla değil, halkın seçimini gasp eden biri ile diyalog kuruyorsunuz’’ değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilisim