Bağırsaklarda hapsolmuş gaz inanılmaz derecede rahatsız edici olabilir. Keskin ağrıya, gerginliğe ve hatta şişkinliğe neden olabilir. Toplum arasında gaz ağrısı olarak da söylenen gaz sancısına iyi gelen birçok yöntem vardır. Bu yöntemleri ve nasıl geçeceği konusunda doktor tavsiyelerini sizler için derledik.

Gaz Sancısına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?

Gaz ağrısını geçirmek için ilaç desteği alınabileceği gibi evde bitkisel yöntemlerden de destek alınabilmektedir. Gaz sancısı için ilaç önerilerinin doktor tarafından yapılması uygun olup bu yazıda yer alan bitkisel öneriler de yine kontrollü bir şekilde uygulanmalıdır. Peki, Gaz sancısı nasıl geçer? Gaz ağrısını geçirecek iyi gelen yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Rezene Tohumu: Sakinleştirici ve gaz ağrısı yatıştırıcı özellikteki rezene tohumu birkaç adet çiğnenmek suretiyle ya da çay halinde sıcak suda demlenerek de tüketilebilir. Tarçın: Gaz sancılarını azaltıcı etki gösteren tarçın, kabuk veya toz halinde demlenerek tüketilebilir. Laktoz hassasiyeti olmayan kişiler yoğurt ile karıştırarak da tüketebilir.

Zencefil: Karın bölgesindeki ağrıları yatıştırma özelliği olan zencefil taze ve kurutulmuş olarak kullanılabilir. Yarım çay kaşığı toz zencefil sıcak su ile karıştırılarak ya da fasulye boyutunda yaş zencefil çiğnenerek tüketilebilir. Kimyon: Bağırsaktaki gaz sancısına iyi gelen baharatlardan biri olan kimyonun yemeklerde kullanılması, yoğurda karıştırılarak yenmesi ve daha hızlı etki etmesi için sıcak su ile karıştırılarak içilmesi önerilmektedir. Sıcak su ile karıştırılırken farklı baharatlarla tatlandırılması içimi kolaylaştırmaktadır. Sıcak Su Torbası: Sıcak suyun gevşetici etkisi gaz ağrılarına iyi gelmektedir. Fakat dikkat edilmesi gereken nokta, sıcak su torbası doğrudan karın ve bağırsak üzerine uygulanmamalıdır, ayakların ısıtılması yoluyla kullanılması sağlık açısından önemlidir. Egzersiz: Gevşetici yoga hareketleri yapmak dolaşımı hızlandırdığı, nefesi düzenlediği için gaz sancısına iyi gelmektedir. Ayrıca küçük tempolu yürüyüşler yapmak da gaz sancısını azaltmaktadır.

Merhaba Sevgili Okuyucu

Sağlıklı beslenme ile hangi rahatsızlıklara ne iyi gelir konusunda bilinmesi gerekenleri okumak isterseniz “Ne İyi Gelir?” sayfamızı ziyaret edin.

GAZ AĞRISI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Gaz sancısı belirtileri genelde kişiden kişiye göre farklılık göstermeyen ve her durumda hayat kalitesini etkileyen, insanın karın bölgesinde şiddetli acı hissetmesine yol açan bir durumdur. Gaz sancısı çoğu zaman “apandisit” (kör bağırsak sendromu) ile benzer semptomları gösteren bir durum olduğundan şiddetli ağrılarda hastaneye başvurulması önerilmektedir. Gaz sancısı belirtileri için detayları sıralayacak olursak:

Karın bölgesinde şişkinlik veya şişkinlik hissi

İshal veya kabız Dışkılama sonrası ortadan kalkan karın ağrısı

GAZ AĞRISI NEDEN OLUR?

Gaz sancısının nedeni sadece beslenmedeki farklılıklar olarak görülmemekte, bakteriyel hastalıklar, hormonal değişimlerden de kaynaklanabilmektedir. Genel olarak gaz ağrısı nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Bir besin maddesi sebebiyle oluşan alerji Hareketsiz yaşam tarzı Karın bölgesinin ve ayakların soğuğa veya rüzgara maruz kalması Hava yutma Süt ürünlerine karşı geliştirilen toleranssızlık Yağlı, baharatlı, lifli yiyecekler ile asitli içeceklerin fazla tüketilmesi olarak sıralanabilir.

BEBEKLERDE GAZ SANCISI NASIL GEÇER?

Bebeklerde gaz sancısı aile ve bebeğin yaşamını olumsuz etkileyen fakat bebeğin gelişimine olumsuz etkisi olmayan bir durumdur. Gaz sancısı olan bebeğin ağlamasından ve bacaklarını yukarı çekmesinden ağrısı olduğu anlaşılmaktadır. Akrabalarınız ya da yakın çevreniz tarafından tavsiye edilen bitkisel kürleri bebeklere uygulanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır. Bebeklerde gaz sancısından kurtulmak için uygulanabilecek bitkisel çözümler şu şekilde sıralanabilir:

Kimyon: Kimyon bebeğe çok az miktarda verilmek suretiyle veya daha etkili bir yöntem olarak anne eğer emziriyorsa yemeklerinde kimyon kullanarak, anne sütü ve kimyonun birleşimi bebeklerde gaz sancısını geçirmek için işe yarar bir yöntem olarak görülmektedir. Bebek yağı: Bebek yağı veya zeytinyağı ile bebeğin karın bölgesi öncelikli olmak üzere yukarıdan aşağıya hareketlerle masaj yapılması gaz sorununa iyi gelmektedir.

Ilık bez: Ilık bez kompresi ayak karın bölgesine uygulanarak gaz sancısı azaltılabilir.

GAZ AĞRISI TANISI NASIL YAPILIR?

Gaz sancısı tanısı yapılması gaz sancısı ve diğer sorunların birbirinden ayrılması açısından gereklidir. Gaz ağrısı ile apandisit birbirine benzemekte fakat doğru tanı hastayı telaşlandırmamak konusunda önemli bir yere sahiptir. Doktor tanı koyarken hastanın yeme alışkanlıklarını ve günlük yaşantısını göz önünde bulundurarak kilo kaybının olup olamamasına bakar. Ayrıca fiziksel tedavi ve bağırsak bölgesindeki gazın ultrason cihazıyla da teşhis edilmesi mümkündür.

Önerilen İçerikler:

Boyun ağrısına ne iyi gelir, nasıl geçer?Boğaz ağrısına ne iyi gelir, nasıl geçer?

Gaz ağrısı ve benzer rahatsızlıkların zeminini hazırlayan gazlı içecekler, sigara ve alkolü tüketiyorsanız lütfen en acil şekilde bırakınız.  Allah tüm hastalarımıza acil şifalar nasip etsin. Sağlıklı ve mutlu günleriniz olması dileğiyle… Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Editör: TE Bilisim