Kovid-19 salgını sebebiyle tüm insanlık zor günler geçirirken Filistinliler’in çilesine bir de İsrail zulmü eklendi. Yıllardır devam eden işgal, yıkım, katliam planı salgın döneminde de durmadı. Siyonist rejim sadece Kudüs’te 170’ten fazla ev yıktı. Filistin Dışişleri Bakanlığı’na göre 400’den fazla Filistinli evsiz kaldı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bu yıl Kudüs’te Yahudi yerleşim birimi inşa faaliyetlerinin hız kazandığı ve tehlikeli bir şekilde artış gösterdiği ifade edildi.

Trump döneminde arttı

İsrail’in Kudüs’ü Yahudileştirmeyi ve Arap kimliğini silmeyi hedefleyen saldırılarının, işgal devleti yanlısı ABD Başkanı Donald Trump döneminde arttığının altı çizilen açıklamada, “Bunun yanı sıra ABD’deki başkanlık seçimlerinde Trump’ın kaybettiğinin ortaya çıkmasının akabinde İsrail hükümeti, işgal altındaki Kudüs’teki çeşitli bölgelerde onlarca yerleşim birimi projesi ilan etti” denildi. Yüzlerce yerleşim birimi projesi ile sömürge planlarıyla, Kudüs’te yaşayan Filistinlilerin tehcir edilmesinin hedeflendiğine işaret edilen açıklamada, bunlarla Kudüs’ün Filistin’le olan bağının koparılmasının amaçlandığı vurgulandı. Kudüs’teki yerleşim birimi projelerinin, Filistinlilerin çeşitli şekillerde bölgeden uzaklaştırılması ve tehcir edilmesini kapsadığı kaydedilen açıklamada, İsrail’in Kudüs’te yaptıklarının hukuksuz olduğunun altı çizildi.

“Biden gelmeden” acelesi!

Siyonist İsrail hükümetinin, ABD’de Joe Biden başkanlık görevine başlamadan önce işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te binlerce yasa dışı yeni konut inşasına onay vermeyi planladığı açıklandı. İsrail Kamu Yayın Kuruluşunun (KAN) haberine göre, İsrail Sivil Yönetimine bağlı Yüksek Planlama Konseyinin iki hafta içinde Batı Şeria ve Kudüs’teki Yahudi yerleşim birimlerinde inşa edilecek konutları onaylamak üzere toplanacağı belirtildi. İnşa edilmesi planlanan konutların onay beklediği kaydedilen haberde, Yüksek Planlama Konseyinin ilk toplantısını 31 Aralık Perşembe günü yapabileceği aktarıldı. İsrailli insan hakları kuruluşu Peace Now’ın (Barış Şimdi) verilerine göre, işgal altındaki Doğu Kudüs’te 13, Batı Şeria’da 253 yasa dışı Yahudi yerleşim birimi bulunuyor. Bu yerlerde ikamet eden 650 binden fazla Yahudi yerleşimci, işgal altında yaşayan Filistinliler için hayatı daha da zor hale getiriyor.

Ramallah’tan hastaneye saldırı

Önceki gün Gazze’de bir hastaneyi kullanılmaz hale getiren İsrail güçleri, bu kez işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan bir devlet hastanesine baskın düzenledi. Filistin Sağlık Bakanı Mey Keyle, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail askerleri, Ramallah Devlet Sağlık Kompleksi sahasına göz yaşartıcı gaz ve plastik mermilerle saldırdı. Bakan Keyle, “hastanelerin ve sağlık hakkının kutsallığına saldırı” olarak nitelendirdiği olayda, plastik mermilerin isabet ettiği hamile bir kadın ile bir ambulans görevlisinin yaralandığını kaydetti. Atılan gaz nedeniyle başta çocuklar olmak üzere hastalarda korku ve panik oluştuğunu, gazdan etkilenen bazı hastaların zor anlar yaşadığını aktaran Keyle, sağlık merkezine ait bir ambulansta da hasar oluştuğunu belirtti.
Editör: TE Bilisim