29 Nisan 2017 tarihinden beri Türkiye’den erişime kapalı olan Wikipedia ile ilgili son dakika gelişmeleri merakla takip ediliyor. Wikimedia Vakfı, konuya ilişkin AYM’ye bireysel başvuruda bulunmuştu. AYM, Wikipedia’ya Türkiye’den erişim yasağı uygulanmasının bir hak ihlali olduğuna hükmetmişti. Bu gelişmelerin ardından Wikipedia’nın ne zaman açılacağı merakla beklenirken Anayasa Mahkemesinin konuya ilişkin gerekçeli kararı bugün Resmi Gazete’de yayımlandı. Peki, Wikipedia ne zaman açılacak? İşte, Anayasa Mahkemesi’nin Wikipedia hakkındaki flaş kararı…

Wikipedia ne zaman açılacak? Anayasa Mahkemesi’nden Wikipedia hakkında flaş karar…

29 Nisan 2017’den beri Türkiye’den tüm dillerde erişime kapalı olan Wikipedia’nın, AYM’nin gerekçeli kararı BTK’ya ulaştığında açılması bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Wikipedia’nın Türkiye’den erişime kapatılmasını hak ihlali sayan kararının gerekçesi, bugün Resmi Gazetede’de yer aldı. Wikipedia’nın yeniden açılması için başlayan süreçte, kararın Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) ulaştığında siteye erişimin sağlanması bekleniyor.

Anayasa mahkemesi, oy çokluğu ve 6 üyenin karşı oy yazısıyla alınan kararı Ankara 1. Sulh ceza mahkemesine iletti.

Mahkemenin kararı BTK’ya iletmesiyle birlikte Wikipedia erişime açılacak.

Anayasa mahkemesi, kararın gerekçesinde, Wikipedia’nın kapatılmasının demokratik toplum düzeninin gereklerine uymadığını vurguladı.

Wikipedia’nın erişime kapatılmasını haklı gösteren vahim nitelikte bir içerik olmadığı ifade edildi.

Wikipedia Türkiye’den erişime neden kapandı?

29 Nisan 2017 günü sabah saatlerinde, Türkiye’de Wikipedia’nın tüm dillerdeki versiyonlarına erişim yasağı getirilmişti. İlerleyen saatlerde yasağın nedenine ilişkin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) sayfasında Wikipedia’nın site bilgilerini sorgulayanlar, siteye ‘idari tedbir’ uygulandığı bilgisine ulaştı. Yetkililer daha sonra, ‘Türkiye’yi çeşitli terör gruplarıyla aynı düzlemde ve iş birliği halinde göstermeye çalışan içerikleri’ yasağa gerekçe göstermişti.  
Editör: TE Bilisim