Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, NTV’de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Kayseri’deki saldırıyla ilgili soruya Kurtulmuş, öncelikle saldırıda şehit olanlara Allah’tan rahmet diledi, ailelere ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) camiasına da başsağlığı temennisinde bulundu.

Hedefin belli olduğunu, geçen hafta İstanbul Beşiktaş’taki saldırının polise yönelik yapıldığını dile getiren Kurtulmuş, bu saldırının da doğrudan doğruya askere yönelik gerçekleştiğini vurguladı.

Sahada güvenlik kuvvetlerinin karşısında zor durumda kalan, sürekli yenilgi alan ve geri çekilmek mecburiyetinde kalan terör örgütlerinin, doğrudan doğruya güvenlik birimlerini hedef alarak intikam alma peşinde olduklarını belirten Kurtulmuş, “Bu saldırının, bir intikam saldırısı olduğu, kendi durumlarını bir şekilde düzeltmekle ilgili bir çaba olduğu anlaşılıyor.” diye konuştu.

Kimlikleri belirlenenlerin, asker ya da sivil olup olmadığı yönündeki soruya Kurtulmuş, “Bunların izne çıkan asker kardeşlerimizin olduğu anlaşılıyor. Tek tek bu kimlikler belirlendikçe kamuoyuyla paylaşılacaktır.” yanıtını verdi.

“Oklar şu anda PKK’yı işaret ediyor”

Kurtulmuş, saldırının PKK’nın yaptığına dair yorum ve işaretlerin ellerinde bulunduğunun ifade edilmesi üzerine, “Şu andaki bütün işaretler, PKK’yı gösteriyor, o tarafa doğru oklar yöneliyor. Ancak sonuçta biz en ufak bir detayı, çok küçük bir ihtimal dahi olsa, her türlü başka ihtimali de hesaba katmak zorundayız. İlgili güvenlik birimlerimiz bu çerçevede bütün detayları ortaya koyarak, netleştiğinde ‘Evet, bu işi PKK yapmıştır’, resmi açıklama olarak da ortaya konulacaktır. Ama oklar şu anda PKK’yı işaret ediyor.” ifadesini kullandı.

“Orada komandoların yetiştirildiği bir yer olması, o komandoların aslında bölücü terör örgütüne yönelik operasyonlarda görev yapması önemli. Ama Kayseri’nin seçilmesinin sizce bir anlamı var mı?” sorusuna Kurtulmuş, şu yanıtı verdi:

“Hiç kuşkusuz bu terör saldırıları yapanlar, bir kahvede bir araya gelip ‘Hadi şuradan şu bombaları alalım da gidip şurada patlatalım’ demiyorlar. Geçen haftaki patlamada gördük, muhtemelen bu patlamada da benzer malzemeler kullanıldı. Bu malzemeler AVM’lerde, çarşamba pazarında satılmıyor. Birtakım ülkelerin silahlı kuvvetlerinin envanterlerinde olan bombaların da olduğu anlaşılıyor. Demek ki işin arkasında lojistik destek var, istihbari destek var, siyasi planlama var, hatta terör anlamında örgütün bütüncül istikametinde de bir planlama var.

“Silahları, bombaları nereden buluyor?”

Kurtulmuş, “Hangi ülkelerin, Türkiye’ye ne mesaj vermek istediği konusunda ne söylersiniz?” sorusu üzerine şunları söyledi:

“Sadece PKK için ya da DAEŞ için söylemiyoruz. Dünya’daki hiçbir terör örgütü tek başına değildir. Bu terör örgütlerinin arkasında birtakım ülkelerin çeşitli destekleri vardır. Biz dostlarımızdan şunu bekliyoruz; terör saldırıları karşısında sadece birkaç tane kınama cümlesi değil, bu terör örgütlerine karşı Türkiye ile ortak bir zeminde mücadele etmelerinin artık şart olduğunu görüyoruz. ‘Evet, kınıyoruz ediyoruz.’ Kınıyorsunuz da kusura bakmayın, bu insanlar bu silahları, bombaları nereden buluyorlar. Hala birçok ülkede PKK, bu kadar rahat elini kolunu sallayarak nasıl siyasi faaliyet yapıyor. Terörün her türlüsüne lanet okuyan bir anlayışa ihtiyacımız var. Biz bu anlamda bilgi, belge, istihbarat paylaşımına hazırız.”

İstanbul Beşiktaş’ta gerçekleşen saldırıya değinen Kurtulmuş, “Dolmabahçe’deki çok açık, şu anda henüz Kayseri’deki bütünüyle ortaya çıkmadı. Dolmabahçe saldırısında kullanılan bir fabrikasyon bombadır ve birtakım ülkelerin envanterinden kaynaklandığı değerlendirilmektedir. Emniyetin değerlendirmesi o yönde.” dedi.

Editör: TE Bilisim